Livstid för mord och vÄldtÀkt pÄ efterfest

Vad som började som en "trevlig efterfest" i en lÀgenhet i HÀrnösand slutade i tvÄ vÄldtÀkter och ett mord. Nu döms en 23-Ärig man till livstids fÀngelse.

Ångermanlands tingsrĂ€tt i Örnsköldsvik. Arkivbild.

Ångermanlands tingsrĂ€tt i Örnsköldsvik. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2020-10-19 11:10

Det Ă€r ett mardrömslikt scenario som mĂ„las upp i domen i Ångermanlands tingsrĂ€tt, dĂ€r vad som inleddes som en trevlig efterfest spĂ„rade ur och tre personer utsattes för grova brott, natten till den 11 maj i Ă„r.

Tio personer ska ha befunnit sig i lÀgenheten för efterfesten. StÀmningen beskrevs som god och man lekte bland annat "Jag har aldrig" och drack alkohol.

SÄ smÄningom lÀmnade dock de flesta lÀgenheten, och till slut fanns bara tre personer kvar: den dömde 23-Äringen, den man i 20-ÄrsÄldern som bodde i lÀgenheten och en kvinnlig vÀn till denne.

– Det började med att den misstĂ€nkte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt har hĂ€ngt upp sig pĂ„ om man Ă€r rasist, sĂ€ger Ă„klagare Stina Sjöqvist.

PÄ en toalett har mannen först tvingat sig till oralt sex frÄn kvinnan. Hon larmar sedan till en kompis som kommer till lÀgenheten. Men han blir misshandlad av den dömde nÀr han kommer dit och lÀmnar sedan lÀgenheten.

Höggs i badrummet

Mannen som bor i lÀgenheten har fram till det sovit, men vaknar i samband med detta.

NÀr mannen vaknat gÄr han in pÄ toaletten för att borsta tÀnderna. DÄ huggs han ihjÀl av 23-Äringen.

– Han kommer in knivbevĂ€pnad pĂ„ toan och hugger honom först i nacken, och sedan nĂ€r NN (offret) vĂ€nder sig om fĂ„r han ett knivhugg i bröstet, som skĂ€r rakt in i hjĂ€rtat, sĂ€ger Stina Sjöqvist.

Efter detta vÄldtar mannen Äterigen kvinnan under knivhot.

– Först dĂ€refter kommer polisen till lĂ€genheten, sĂ€ger Sjöqvist.

ErkÀnner delar

Mannen har erkÀnt omstÀndigheterna kring bÄde mordet och de bÄda vÄldtÀkterna, men gÀllande mordet sÀger han att han handlat i nödvÀrn och saknat uppsÄt att döda.

TingsrÀtten köper dock inte mannens förklaring.

Han döms till livstids fÀngelse för mord, grov vÄldtÀkt, vÄldtÀkt, försök till grov misshandel, samt grovt olaga hot.

I pÄföljdsbedömningen hÀnvisar tingsrÀtten till den lagÀndring som började gÀlla i Är, som sÀger att livstidsstraffet skulle komma i frÄga i betydligt större utstrÀckning Àn tidigare.

Det finns inga förmildrande omstÀndigheter som talar för nÄgot annat Àn livstid, skriver tingsrÀtten.

Mannen ska Ă€ven betala skadestĂ„nd till fem personer pĂ„ sammanlagt 405 000 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!