Livstids fängelse för styckmord

En man i 50-årsåldern döms av Alingsås tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord och brott mot griftefriden.

En man i 50-årsåldern döms av Alingsås tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.

En man i 50-årsåldern döms av Alingsås tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord och brott mot griftefriden. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Brott & Straff2020-04-23 11:31

Det var förra sommaren som en kvinna mördades och styckades i en lägenhet i Alingsås. Kvarlevorna hittades senare i badkaret i lägenheten.

Kvinnans "händer och armar har uppvisat djupa avvärjningsskador som tyder på att hon har kämpat för sitt liv och måste ha upplevt stark dödsångest", skriver rättens ordförande Märit Bergendahl i ett pressmeddelande.

Andra i lägenheten

Mannen greps och åtalades. Han pekades ut som ansvarig även om det fanns flera andra personer i lägenheten vid tiden för mordet.

– Det är ett mål som varit mycket uppmärksammat. Det är en otroligt omfattande utredning. Vi har hört över 40 vittnen och det finns en omfattande teknisk utredning, säger Bergendahl till TT.

Rätten var enig i sin dom. "Tingsrätten har inte funnit några förmildrande omständigheter, tvärtom", skriver man i pressmeddelandet. Att mannen tidigare begått grova våldsbrott har vägts in i straffet.

Nekar till mordet

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som fann att han inte begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han har hela tiden nekat till mordet och samtidigt vägrat att under hela processen lämna några uppgifter.

Mannen döms också för narkotikabrott då han odlat cannabis, ett brott som han erkänner.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll felaktiga detaljer om var kvinnan hittades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!