Livstids fängelse för Tumbabranden

En man i 60-årsåldern döms till fängelse på livstid för mord och grov mordbrand i Tumba i december.

Mannen döms nu till livstids fängelse för två mord och grov mordbrand i Tumba i december. Arkivbild.

Mannen döms nu till livstids fängelse för två mord och grov mordbrand i Tumba i december. Arkivbild.

Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Brott & Straff2020-06-26 11:45

Mannen är enligt Södertörns tingsrätt skyldig till att ha anlagt branden i kedjehuset i Tumba den 18 december i fjol då två personer dog och ytterligare tre personer skadades.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visat att han inte lider av någon psykisk störning. Därför döms nu mannen till fängelse för två mord och grov mordbrand, och omständigheterna i fallet är särskilt allvarliga enligt domstolen.

"Gärningarna har inneburit ett synnerligen allvarligt angrepp på flera personers liv, hälsa och trygghet till person. Straffvärdet av den samlade brottsligheten motsvarar utan tvekan fängelse på livstid, även enligt den praxis som gällde före skärpningen av mordbestämmelsen" skriver tingsrätten i domen.

Straffet blir därför livstids fängelse.

Dessutom ska mannen betala skadestånd på 250 000 till var och en av de tre skadade personerna, samt ytterligare drygt 60 000 respektive 30 000 till två personer som är grannar till de döda.

En man och en kvinna dog i branden. Den 60-årige mannen har enligt domstolen dödat kvinnan genom att hälla bensin på hennes kropp, och därefter tänt eld.

Mannen dödades genom att sovrummet där han befann sig sattes i brand, därefter hällde den åtalade ut bensin på flera ställen och tände på.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig relation till de skadeståndsberättigade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!