Lugn midsommar på flera håll – stökigt i Skåne

En lugn midsommarafton övergick i en del polisingripanden under natten och midsommardagsmorgonen. Fylleri, misshandel och trafikbrott präglade nattens händelser – men på flera håll höll lugnet i sig. –Det var som en vanlig fredagsnatt, säger Martin Hallberg, vakthavandebefäl vid polisregion Väst.

I Stockholm beskrivs midsommarnatten som lugn utifrån omständigheterna. Arkivbild.

I Stockholm beskrivs midsommarnatten som lugn utifrån omständigheterna. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2020-06-20 07:50

Framförallt handlade polisens ingripanden under natten om trafikolyckor, misshandel och alkoholrelaterade brott – vilket hör till vanligheterna under storhelger och högtider.

– Det har varit ganska lugnt i Stockholm. De senaste midsomrarna här har varit ganska lugna. Det är lite allmänt stök och fylleri, säger Mikael Petterson, befäl vid regionledningscentralen.

Många mindre ärenden

Lägesbilden ser i stort likadan ut i övriga delar av landet, men vissa har haft högre arbetsbelastning än andra. I norra Sverige har polisen haft fullt upp.

– De har haft hög arbetsbelastning i natt. Det handlar främst om misshandelsärenden och fylleri, även sådana ärenden där ingen omhändertagits, säger Åsa Mjörndal, presskommunikatör vid polisregion Nord.

Även i region Bergslagen hade polisen rejält att göra, men under natten blev det något lugnare. Att inga större evenemang tillåtits till följd av coronarestriktioner ledde till många mindre ärenden i regionen.

– Det har varit fullt upp för alla patruller i regionen. Det handlar främst om fylla, bråk, stök och psykisk ohälsa. Men det har inte varit några riktiga haverier, däremot har polisen haft ett väldigt åkande fram och tillbaka på grund av att många festat i mindre sällskap, med skiftande framgång, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

I polisregion Syd däremot har det varit något stökigare än vanligt, med fler misshandelsärenden av grövre karaktär.

Lugnt på västkusten

I polisregion Väst var midsommarnatten betydligt lugnare än tidigare år.

– Det var som en vanlig fredagsnatt. På Bohuskusten, där vi haft en särskild kommendering nu vid midsommar, har det varit ovanligt lugnt. Vi har ungefär femton frihetsberövade. Det brukar vara mer, säger vakthavandebefäl i regionen, Martin Hallberg.

Även polisen i Östergötland, Jönköping och Södermanland uppger att natten varit som vilken fredagsnatt som helst.

På vissa håll i landet har däremot grövre brott begåtts, så som mordförsök och grövre misshandel. Även allvarliga trafikolyckor har rapporterats.

I Gnarp har en man i 45-årsåldern gripits, misstänkt för grov misshandel, sedan en 30-årig man knivskurits och förts till sjukhus för sina skador. I Malmö knivskars en man i samband med ett stort slagsmål vid Lindängen vid midnatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!