Förslaget riktar sig mot personer som återfaller i brott och där rehabilitering inte biter, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.
– Vad vi framför allt syftar på med förslaget är kopplat till de värsta sexualförbrytarna som begår väldigt allvarliga brott mot barn. Frågan är om de här personerna ska vara ute i samhället när man vet att de med hög sannolikhet kommer begå nya brott mot barn?
Domstolarna skulle i sådana fall i högre grad utdöma förvaringsstraff vid den typen av brottslighet. M vill nu utreda frågan. Johan Forssell säger att han förstår att förslaget är kontroversiellt, men det handlar om att människor ska kunna känna trygghet.
– Vi vill lyfta ett intresse som vi tycker har varit åsidosatt i Sverige under lång tid och det är alla laglydiga människors rätt att känna sig trygga.
Kan pågå obestämt
Förslaget innebär att när domstol dömer till förvaring anges en kortaste och en längsta tid som personen ska sitta inlåst.
När den kortare tiden gått kan personen eller Kriminalvården begära prövning hos domstolen om frisläppning. Vid ett avslag fortsätter förvaringen. När den längre tiden fortlöpt måste domstolen göra en prövning, men förvaringen kan ändå fortsätta obestämt.
Förslaget har tidigare lanserats av Sverigedemokraterna. Enligt partiet ska åtgärden användas när det föreligger fara för återfall och om brottslingen är farlig för samhället när personen ska släppas ut.
Enligt SD:s förslag ska förvaringstiden förlängas med fem år i taget, men där har Moderaterna inte satt ned foten.
Sabuni kritisk
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har i en TT-intervju kommenterat förvaringsstraffet som SD föreslår. Hon säger att man bara kan diskutera förslag som inte inskränker individens fri- och rättigheter.
Johan Forssell tror ändå att man kan komma överens med L om att utreda.
– Vi får prata med våra vänner i Liberalerna och höra om de har invändningar, men man kan åtminstone utreda frågan. Då finns det möjligheter att ta upp både fördelar och nackdelar. Men om man inte vill gå den här vägen, hur ska man annars hantera de här personerna?
TT: Kan man inte tänka sig någon form av övervakning i stället för att spärra in folk?
– Det är också en allvarlig frihetsinskränkning. Ska vi då utdöma övervakning på personerna och på vilka grunder? Man hamnar i samma diskussioner, säger Forssell.