Mamma till "Lilla hjärtat" inte psykiskt sjuk

Mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i Norrköping i slutet av januari i år led inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet, enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket (RMV). Rättspsykiatrisk vård kan därmed inte bli aktuellt som straff för kvinnan.

Norrköpings tingsrätt anser det bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

Norrköpings tingsrätt anser det bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott & Straff2020-07-03 11:50

Mamman åtalades för att tillsammans och i samförstånd med flickans pappa ha mördat treåringen, som i medierapporteringen kommit att kallas för "Lilla hjärtat". De båda häktades kort efter att flickan hittades död i lägenheten i slutet av januari i år, men pappan dog i häktet i februari och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Enligt åklagaren hade paret dödat flickan genom att utdela trubbigt våld och ge henne narkotiska preparat. Men tingsrätten har redan meddelat att bevisningen inte är tillräcklig för att döma kvinnan för mord.

Vållande till annans död

Rätten finner det dock bevisat att mamman har vållat flickans död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus.

– Det vill säga att det inte är mord, inte grovt vållande, inte synnerligen grov misshandel och inte brott mot griftefriden. Det är alltså inget uppsåtligt brott. Det är ett vållandebrott som endast handlar om att hon inte har ringt 112 eller tagit flickan till sjukhus och det efter att det hänt, sade kvinnans advokat Per Oehme efter tingsrättens bedömning.

Mamman har hela tiden förnekat brott och försvarets inställning har varit att det var en olyckshändelse. Enligt försvaret slog flickan i huvudet i badkaret.

Tingsrätten ansåg, i enlighet med rekommendationen från den lilla sinnesundersökningen, att det fanns skäl att förordna om rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan för att kunna bedöma om det fanns medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård. Enligt RMV:s slutsatser från den rättspsykiatriska utredningen som lämnades in till Norrköpings tingsrätt på fredagen finns alltså inga sådana förutsättningar.

Kan dömas till fängelse

Hon lider inte av en allvarlig psykisk störning nu, och hon gjorde det inte vid tiden för brottet, enligt undersökningen. Påföljden kan därmed inte bli rättspsykiatrisk vård, utan hon kan i stället dömas till fängelse.

Huvudförhandlingen ska nu återupptas innan rätten håller sin avslutande överläggning och meddelar dom i målet.

Fakta: Fallet med flickan

Flickan föds i april 2016 och omhändertas på BB när hon bara är några dagar gammal.

Några veckor senare beslutade förvaltningsrätten med stöd av lagen om vård av unga (LVU) att flickan skulle tvångsvårdas och placeras i familjehem där hon växer upp.

Några månader före flickans tvåårsdag 2018 vill de biologiska föräldrarna ha tillbaka sitt barn och begär att tvångsvården ska upphöra.

Socialnämnden avråder och förvaltningsrätten säger nej. Föräldrarna överklagar och våren 2019 upphör tvångsvården av flickan genom en dom från kammarrätten i Jönköping.

I slutet av januari i år, tio månader efter det att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden, hittas hon död i en lägenhet i centrala Norrköping.

Föräldrarna grips samma dag.

Pappan avlider i häktet. Mamman sitter häktad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel vid två tillfällen. I maj åtalas hon för mord, två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden. Kvinnan förnekar brott.

Källa: Domstolarna


Fakta: RPU

RPU står för rättspsykiatrisk undersökning och den görs för att ta reda på om en person hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och har behov av rättspsykiatrisk vård.

Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast sex veckor.

När den är klar skickas ett utlåtande till domstolen, som använder detta som underlag för att besluta om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård eller inte.

Cirka 500 personer genomgår en RPU varje år, knappt hälften av dessa överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!