Morddömd pojkvän lyssnar på åklagarna

Tio månader efter 17-åriga Wilmas död i Uddevalla granskas hennes öde för andra gången i domstol. Den 23-årige pojkvännen, som i tingsrätten fick livstids fängelse för mord, lyssnar uppmärksamt på vad åklagarna säger när hovrättens rättegång inleds.

Den åtalade 23-åringen, till höger, och hans advokater på en teckning från rättegången i Uddevalla tingsrätt tidigare i år. Då dömdes han till livstids fängelse för mord. Men mannen nekar helt, och nu startar rättegången i hovrätten.

Den åtalade 23-åringen, till höger, och hans advokater på en teckning från rättegången i Uddevalla tingsrätt tidigare i år. Då dömdes han till livstids fängelse för mord. Men mannen nekar helt, och nu startar rättegången i hovrätten.

Foto: Ingela Landström/TT

Brott & Straff2020-09-16 05:50

Den åtalade har handbojor kopplade till ett bälte när han förs in i rättssalen i hovrätten i Göteborg. Han är klädd i blårandig skjorta, och har längre frisyr än under tingsrättens rättegång i maj och juni.

23-åringen och några kriminalvårdare kommer in i salen när alla andra redan tagit plats. Han tittar runt på journalister och anhöriga.

Liksom tidigare nekar mannen helt till de brott han anklagas för. Han lyssnar uppmärksamt på åklagarnas framställan.

Hovrättens rättegång ser ut att, i allt väsentligt, bli en upprepning av vad som sades i Uddevalla tingsrätt. Men det är en ny domstol som ska ta ställning, och den kan komma att bedöma saker annorlunda.

Direkta bevis saknas

Uddevalla tingsrätt konstaterade att Wilmas dödsorsak inte är klarlagd, och att det saknas "direkt bevisning till styrkande av" att pojkvännen orsakat hennes död. Men man kom också fram till att den åtalade måste vara skyldig, eftersom flickans död inte kan ha gått till på något annat sätt.

23-åringens advokat, Beatrice Rämsell, lyfter fram de omständigheter som är oklara.

– Hovrätten bör tänka på om åklagarens förklaring av hur det här har gått till verkligen håller ihop, säger Beatrice Rämsell.

Wilma försvann i mitten av november 2019. När några dagar gått greps hennes pojkvän som misstänkt för mord. Drygt en vecka efter gripandet hittades en av flickans kroppsdelar, gömd i parets bostad. Resten av kroppen har inte påträffats, trots stort sökande.

Åklagarna hävdar att Wilma mördades i bostaden vid en tid då det är klarlagt att pojkvännen var där. 23-åringen säger att flickan gick därifrån, och aldrig mer sågs till. Han har sagt sig inte veta hur den gömda kroppsdelen hamnade i lägenheten.

"Skör och utsatt"

Liksom i tingsrätten framhåller kammaråklagare Jim Westerberg att 23-åringen var kontrollerande och i överläge mot sin yngre flickvän, som hade en delvis ansträngd relation med sin egen familj.

– Wilma var oerhört skör och utsatt, säger Jim Westerberg i hovrätten.

Paret hade gjort slut och återförenats flera gånger. Men dagen innan Wilma försvann berättade hon för en kamrat att nu gjorde hon för första gången slut, hävdar åklagarna.

En mängd blodspår hittades i lägenheten, bland annat 23-åringens fotspår i flickans blod. Däremot hittades inget DNA från någon utomstående person.

Inga spår i bil

Åklagarna antyder att mannen kan ha fraktat bort Wilmas kropp dagen innan han greps, då han hade tillgång till bil i sitt jobb och till synes omotiverat gjorde fem besök hemma i bostaden under arbetspasset. Men inga spår har hittats i bilen.

Däremot hittades tre soppåsar med sängkläder och blod i ett soputrymme vid fastigheten.

Sökanden efter resten av Wilmas kropp görs fortfarande, till exempel med hund eller utrustning för att leta i vatten. Däremot har inga sökinsatser med många personer involverade gjorts under pandemin.

– När pandemireglerna börjar lätta kommer vi nog att kalla till någon form av sök med allmänhet, där vi går över vissa områden. De kan vara genomsökta tidigare. Men har man inte hittat något, så får man börja om, säger Hasse Lagervall, insatsledare i Missing People.

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats inleds.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas som misstänkt för mord. Han nekar till brottet.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde.

13 maj 2020: Den nu 23-årige pojkvännen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar fortfarande helt.

17 juni: Tingsrätten meddelar att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

15 juli: En rättspsykiatrisk undersökning visar att den åtalade inte har någon allvarlig psykisk störning.

27 juli: Uddevalla tingsrätt dömer 23-åringen till livstids fängelse för mord och brott mot griftefrid.

16 september: Hovrättens rättegång inleds. 23-åringen har hela tiden nekat till brotten.


Fakta: Rättegången

Rättegången i hovrätten för västra Sverige inleddes på onsdagen, och fortsätter på torsdagen.

En stor del av rättegången består i att förhör som gjordes i tingsrätten spelas upp för hovrättens ledamöter. Under dessa dagar är parterna i målet inte närvarande, och förhandlingen är inte öppen för allmänhet eller media.

Rättegångens avslutande del består av två dagar, 5 och 8 oktober. Då håller åklagare och advokat sina pläderingar om hur de anser att hovrätten ska döma.

Tre juristdomare och två nämndemän ska döma i målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!