Mordhäktade kommunicerade via avloppsrör

Personer som sitter häktade för ett uppmärksammat mord i gängmiljö har kommunicerat med varandra genom att ropa i häktets avloppsrör. –Jätteallvarligt, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson till P4 Göteborg.

Män som misstänks för inblandning i ett gängmord har kommunicerat med varandra via avloppsrören på häktet i Göteborg. Arkivbild.

Män som misstänks för inblandning i ett gängmord har kommunicerat med varandra via avloppsrören på häktet i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse / TT

Brott & Straff2021-03-23 19:07

De häktade är misstänkta för inblandning i mordet på en utpekad gängledare i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg tidigt i maj förra året. 15 män är nu åtalade i utredningen om mordet.

I slutet av maj märkte anställda på Kriminalvården att häktade ropade till varandra genom avloppsledningar. Enligt en anteckning tömde den intagne sin toalett på vatten, och ropade sedan genom röret.

I polisens förundersökning om målet finns nu ett 40-tal rapporter om liknande händelser, eller om att man ropat till varandra på häktets rastgård.

– Det är naturligtvis jätteallvarligt att det finns såna brister på häktet, säger Helena Treiberg Claeson, som är åklagare i målet.

Männen har varit häktade med restriktioner, bland annat för att inte kunna kommunicera med varandra.

Det är oklart om de häktade lyckats ha någon kommunikation som påverkat utredningen eller har betydelse inför rättegången, som inleds på fredag och avslutas i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!