Myndigheter mot brott lovas mer pengar

Åklagare, domstolar och kriminalvården lovas extra pengar för i år i den kommande vårändringsbudgeten. De får ta del av en pott på 250 miljoner kronor till sex olika myndigheter.

Flera myndigheter i rättskedjan, däribland Åklagarmyndigheten, föreslås få ytterligare medel för 2021 i den kommande vårändringsbudgeten.

Flera myndigheter i rättskedjan, däribland Åklagarmyndigheten, föreslås få ytterligare medel för 2021 i den kommande vårändringsbudgeten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott & Straff2021-04-07 18:05

Både hos åklagarna och domstolarna växer antalet ärenden och mål. Det gör också att det blir allt trängre på häkten och anstalter.

I budgetunderlagen för nästa år och åren därefter har flera av myndigheterna inom rättsväsendet begärt stora anslag utöver vad som tidigare aviserats. I vårändringsbudgeten som presenteras i nästa vecka får de påslag för i år, ett pålägg ovanpå redan beslutade medel. Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen.

– Vi måste bli effektivare i att bekämpa brott, fler måste gripas, dömas och låsas in, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Sveriges Radios Ekot om förslagen som regeringen, Centerpartiet och L är överens om.

Åklagarmyndigheten föreslås få 90 miljoner i påslag, Domstolsverket och Kriminalvården 50 miljoner vardera och Ekobrottsmyndigheten 30 miljoner.

Därutöver föreslås Tullverket ett tilläggsanslag 20 miljoner samt Rättsmedicinalverket 10 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!