Trenden med en ökande otrygghet i Stockholm har nu minskat, enligt Stockholms stads senaste trygghetsmätning.
Men då är inte den senaste tidens skjutningar med i bilden.
– Skulle vi fråga i dag skulle vi säkert se ett helt annat resultat, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) på en presskonferens.
Brutit trenden
Över 17 000 stockholmare har besvarat enkäten, som även genomförts tidigare år. Den senaste mätningen gjordes 2017.
– Generellt så har vi brutit trenden med en ökande otrygghet. Vi kan se att kvinnor är mer otrygga än män och vi kan se att utlandsfödda är mer otrygga än inrikesfödda, summerar Anna König Jerlmyr (M).
Enkäten skickades ut i början av året och besvarades fram till juni. Under sommaren har flera skjutningar inträffat i Stockholmsområdet.
Anna König Jerlmyr får frågan om hur hon ser på att enkäten inte fångar in den här perioden.
– Det vi ser med skjutningar, 17 mord eller mordförsök i Järva sedan i juni, det är klart att det påverkar otryggheten. Jag har själv träffat boende där som vittnar om just det, säger finansborgarrådet, som efterfrågar ökade polisresurser.
– Vi har färre poliser än 2015, trots att vi har ett mycket mer allvarligt läge, säger hon till TT.
Fler deltagare på Södermalm
Svarsfrekvensen i enkäten varierar mellan olika områden, vilket det även gjort i tidigare års mätningar. I Rinkeby/Kista har runt 1 000 personer svarat, jämfört med Södermalm, där uppemot “ett par tusen” svarat, enligt Erik Begler, analytiker på stadsledningskontoret.
– Men det (Södermalm) är också en mycket större stadsdelsförvaltning, så då behöver man fler för att få en god representation, säger han.
TT: Är enkäten i stort verkligen representativ för hela befolkningen i Stockholm?
– Det är en utmaning, säger Erik Begler och fortsätter:
– Vissa grupper som svarar i lägre utsträckning, till exempel unga män, utlandsfödda och boende i vissa områden, viktar vi upp i materialet så att deras röst blir starkare och så att representationen ökar.
Otryggt under sena kvällar
På frågan om man de senaste tolv månaderna varit orolig för att utsättas för brott av något slag, svarade 13 procent av de tillfrågade i Spånga-Tensta: “Ja, varje eller nästan varje dag”, eller “Ja, någon gång i veckan”.
Det är en halvering jämfört med 2017, då 26 procent svarade ja. Även i Rinkeby-Tensta märks en minskning.
– Vi har jobbat mycket intensivt med att förebygga otrygghet där, säger Anna König Jerlmyr och ger några exempel: trafikhinder, belysning och trygghetskameror.
Däremot märks en otrygghet i några av förorterna under sena kvällar. Ungefär var femte person som bor i exempelvis Rinkeby-Kista eller Hässelby-Vällingby, svarar att de är mycket otrygga, eller inte går ut ensam på kvällen av oro för att utsättas för brott. På Södermalm i Stockholm upplever endast 5 procent av de tillfrågade denna otrygghet.