Det ska inte längre krävas särskilda skäl för att polisen ska få ta till tvångsmedel som visitation och husrannsakan mot barn under 15 år. Det föreslår regeringens utredare i en promemoria som överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg på måndagen.
Syftet med lagförslaget är att minska de kriminella nätverkens incitament att utnyttja barn för att transportera eller förvara vapen och sprängämnen, och är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.
– Vi ser ofta barn som utnyttjas av äldre. Det handlar ofta om att tillhandahålla vapen som används i grova våldsbrott, berättar Aleksandar Jeremic, gruppchef och yttre polisbefäl i Botkyrka, söder om Stockholm.
Ingen större skillnad
Polisen får redan visitera barn under 15 år och gör det vid misstanke om brott. Särskilt om polisen misstänker att de har samröre med kriminella eller befinner sig i en skadlig miljö, berättar Jeremic.
– Egentligen gör nog lagförslaget inte så stor skillnad i praktiken, säger han.
I dag krävs "särskilda skäl" för att använda sådana tvångsmedel mot barn under 15 år. Den skrivelsen föreslår utredningen att ta bort, om det i stället finns misstanke om att barn utnyttjas av andra kriminella.
– Om jag ska kroppsvisitera någon behöver jag ett skäl, det vi kallar för en byggsten. Det kan vara att man är nervös, umgås med kriminella, undviker polis, försöker gömma nått och befinner sig på en plats där det florerar vapen och droger. Vid särskilda skäl behöver jag fler konkreta omständigheter, fler byggstenar.
Krävs fortfarande skäl
Utan "särskilda skäl" krävs alltså färre konkreta omständigheter för polisen att visitera eller göra en husrannsakan. Då kan det räcka med en byggsten.
– Men det måste fortfarande finnas legalitet, ett skäl. Annars är vi ute på hal is. Vi lever i ett rättssamhälle, jag tror inte någon vill ha en patrull som dundrar in i Bingolotto utan konkreta omständigheter.
Jeremic kommer att tänka på en natt då han träffade en 15-årig pojke tillsammans med en kriminell ledargestalt i 30-årsåldern.
– Det är klart, hade jag haft möjligheten hade jag gärna tagit en titt vad han hade hemma i garderoben. I dag är han misstänkt för ett allvarligt brott. Han blev garanterat utnyttjad av 27-åringen som i dag sitter frihetsberövad för andra grova vapenbrott.
– Kanske hade vi kunnat rädda honom om vi ingripit tidigare.
"Satsa på socialtjänsten"
Det är mycket fokus på poliser. Men de som verkligen behöver skarpare verktyg och mer resurser är socialtjänsten, som ansvarar för de ärenden som gäller barn som inte är straffmyndiga, säger Jeremic.
– Vi har bra lokalkännedom och märker direkt om någon ny dyker upp i centrum. Det finns många exempel där vi flaggat gång på gång. Och så händer ingenting. Och så sker till slut brott av högre dignitet.
Myndigheternas seghet är känd av de kriminella nätverken, som sätter unga i frontlinjen för den öppna droghandeln.
I februari i fjol hittade Jeremic och hans kollegor stora mängder kokain och hasch i skogen. Gömman hittades genom tips från allmänheten om oro för två minderåriga pojkar.
– De två barnen testade positivt för både cannabis och kokain. Det visade sig att de var tvungna att hämta leveranser åt äldre kriminella. När de fick order sprang de ut i skogen och hämtade narkotika. I gömman hittade vi också vapen.
Pojkarna omhändertogs, men det hjälpte föga, berättar Jeremic. I dag är de i övre tonåren och har klättrat i hierarkin.
– I dag står de åter i centrum och jobbar åt kriminella.