Att en ny anstalt i östra Sverige är på gång har varit känt ett tag. På måndagen fattade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren beslut om att Kalmar är den stad som myndigheten ska rikta in sig på för att förverkliga planerna om en ny anstalt och ett nytt häkte i östra Sverige.
Inriktningen är ett häkte i anslutning till centralorten Kalmar samt en anstalt på lämplig plats inom Kalmar kommun, skriver Kriminalvården på sin hemsida. Om förutsättningar visar sig finnas kan häktet och anstalten bli en gemensam anläggning.
"Nya jobb"
Kommunstyrelsens ordförande, Johan Persson (S) är nöjd med att Kriminalvården nu riktar in sig på Kalmar.
– Vi är jätteglada för det. Det innebär ju ett antal hundra nya jobb och investeringar på över en miljard i kommunen, säger Johan Persson till TT.
Han säger att Kalmarborna inte är rädda för att få en anstalt i kommunen eftersom det redan finns ett fängelse mitt inne i staden, som dessutom är Sveriges äldsta.
– Vi har en lång tradition av kriminalvård.
Kalmar har köpt mark en bit söder om centralorten och det är den platsen som kommunen föreslagit till Kriminalvården för etableringen. Och nu följer fortsatt dialog mellan myndigheten och kommunen, i närtid, för att gå igenom "det praktiska", enligt Johan Persson.
– Sedan ska det landa ner i en överenskommelse mellan kommunen och Kriminalvården.
Platsbrist
Planen är att kunna teckna en avsiktsförklaring med Kalmar kommun om etableringen redan kring årsskiftet 2020/2021. Och målsättningen är då att den nya klass 2-anstalten med minst 300 ordinarie platser ska kunna tas i bruk 2027.
Tidigare i år skrev Kriminalvården ett samverkansavtal med Trelleborgs kommun där en anstalt, också den med omkring 300 platser, ska byggas de närmaste åren.
Platsbristen inom Kriminalvården är i dag ett så stort problem att myndigheten sedan i våras gått upp i stabsläge för att hantera situationen.
De två nya anstalterna som nu planeras är lösningar på lång sikt. För att komma till rätta med trängseln på anstalter och häkten på kort sikt arbetar Kriminalvården med att bygga ut befintliga anstalter med exempelvis modulhus och baracker.