Oklart när häkten kan öppna för besök

Under mer än fem månader har intagna på Kriminalvårdens häkten och på anstalter med hög säkerhetsklass inte fått ta emot besök på grund av risken för covidsmitta. Och än dröjer det innan någon anhörig kan få komma och hälsa på.

Norrtäljeanstalten. Arkivbild.

Norrtäljeanstalten. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott & Straff2020-09-22 05:50

Den 12 mars beslutade Kriminalvården att stoppa alla besök och permissioner på landets häkten och anstalter till följd av coronapandemin.

Enligt Lennart Palmgren, direktör för anstalt, häkte och frivård på Kriminalvården, har besöksförbudet mötts med både förståelse och frustration.

– Anhöriga har reagerat kraftigt och ringer till Kriminalvården varje vecka och är frustrerade. Men de intagna har ju tagit det med ro, tycker jag ändå, och har varit tålmodiga. Dels för att de känner att vi gör vad vi kan för att skydda dem och man vet också att vi jobbar hårt för att kunna komma i gång med besöksverksamhet.

På söndagen meddelade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren dessutom att myndigheten går upp i stabsläge. Enligt Holmgren riskerar myndigheten att inte kunna utföra sina grundläggande uppdrag, på grund av platsbrist.

Lättades något

Under sommaren lättades restriktionerna något för permissioner och besök av personer över 18 år blev tillåtet på klass 3-anstalter, som är anstalter med lägre säkerhetsklass. Och nu ska även barn få komma och hälsa på på dessa anstalter.

– Nu under oktober kommer vi också tillåta besök av medföljande barn. Det är en viktig sak och nu är vi så pass trygga i våra rutiner att vi kan göra det, säger Lennart Palmgren.

Men intagna på klass 1- och klass 2- anstalter är det fortfarande ingen som får besöka.

I november

I slutet av förra veckan gavs Kriminalvårdens regionchefer i uppdrag att öppna upp för besök även på anstalter med högre säkerhetsklass. Men enligt Lennart Palmgren kommer det att dröja innan någon faktiskt kan komma och hälsa på och då kommer det inte att vara som besöken var innan pandemiutbrottet.

– Besök på de högre säkerhetsklasserna kommer att ske under november, förutsatt att inget oväntat händer. Då kommer vi inte kunna dra på allt besök på en gång utan man kommer att behöva göra det stegvis och kanske att besöken är kortare än normalt, säger Lennart Palmgren.

Om barn kommer att få besöka klass 1- och klass 2-anstalter beror på hur det går med barnbesöken på anstalterna med lägre säkerhetsklass, enligt Palmgren.

– Fungerar det bra på de öppna anstalterna ser vi inget hinder till att det kommer att kunna följa med besök i säkerhetsklasserna 1 och 2 också.

Oklart för häkten

Även på landets alla häkten råder besöksförbud sedan mitten av mars.

– Det är jätteviktigt att komma i gång med besöksrutiner på häkten för det är ju så att så länge en dom inte avkunnats så är man ju faktiskt oskyldig, säger Lennart Palmgren.

Men när det gäller besöken på häkten lämnar han ingen tidsplan för när det kan ske.

– Vi tittar på det med samma intensitet som för klass 1- och klass 2-anstalter för att komma i gång där.

Fram till och med den 21 september har totalt 164 personer intagna på anstalter och häkten konstaterats smittade av covid-19. Samtliga, utom en, har tillfrisknat. Den person som fortfarande är sjuk ska enligt Kriminalvården vara "på god väg att bli frisk".

Fakta: Så många sitter i häkte och på anstalt

Den 15 september 2020 satt 4 747 personer på någon av Kriminalvårdens anstalter i Sverige. Av dessa var 4 446 män och 281 kvinnor.

868 av dessa var intagna på klass 3-anstalt, 2 309 på klass 2-anstalt och 1 570 på klass 1-anstalt.

Den 14 september 2020 var totalt 2 220 personer placerade i häkte i Sverige.

Källa: Kriminalvården


Fakta: Anstalternas säkerhetsklasser

Säkerhetsklass 1: Är den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter och där placeras de mest riskfyllda intagna. Det finns sju klass 1-anstalter i Sverige. På klass 1-anstalterna Hall, Kumla och Saltvik finns även så kallade säkerhetsavdelningar som är anpassade för intagna som bedöms ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2: Är slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå som kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Det finns 26 klass 2-anstalter i Sverige. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3: Dessa anstalter saknar direkta rymningshinder såsom mur eller staket. Kallas ibland även öppna anstalter. Det finns 16 klass 3-anstalter i Sverige.

Källa: Kriminalvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!