Sommaren 2019 anmäldes tio stölder av föremål från båt per dag. Samma period stals åtta båtar och sju båtmotorer dagligen, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.
– Problemet är större än vad jag trodde att det var, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
Sommaren 2020 väntas bli båtarnas sommar, då coronapandemin gör att allt fler väljer att stanna inom Sveriges gränser.
– Det har flaggats från både försäkringsbolag och Blocket för att trycket på båtar är jättestort, säger Nilsson.
Färre stölder i maj
Fulla hamnar och bryggor kan innebära fler stölder, enligt henne.
– Där det finns utbud på gottigt så finns det även tjuvar.
Resebegränsningarna under coronapandemin har inneburit en minskning av antalet stulna båtmotorer enligt försäkringsbolaget Svedea. I maj 2019 stals 225 båtmotorer – i maj i år var siffran 115 vilket är en minskning på 49 procent, visar statistik från polisen.
"Statistiken bekräftar bara det vi redan vet – att stöldgodset lämnar Sveriges gränser. Det stopp i sjötrafiken som coronapandemin lett till har inneburit problem för de kriminella nätverken", säger Rino Carlsson, nationell samordnare för Båtsamverkan på Polisen region Stockholm, i ett pressmeddelande.
Öppnare gränser påverkar
Enligt Svedea innebär Sveriges brist på utförselkontroll att svenska båtägare drabbas hårdare än de i grannländerna. I och med lättade restriktioner i sommar finns det en risk att båtstölderna ökar igen, enligt Nilsson.
– Det är klart att öppnas gränserna så blir det lättare igen.
Lina Nilsson påpekar att även under coronakrisen har stölder skett. Men det finns saker att göra för att skydda båten och sakerna i den. Bland annat kan båtägare undvika att lämna dyr utrustning i båten, be grannarna hålla lite koll, och märka saker.
– Polisen har problem med att de kan hitta lager med båtmotorer. Men det finns inte en enda märkning på, så man vet inte vems det är.