På fredagskvällen den 14 februari larmas polisen i Umeå om en kraftig brand i flera carportlängor. Lågorna sprider sig snabbt och ett 40-tal bilar totalförstörs. Det hastiga brandförloppet gör att polisen misstänker att branden är anlagd. En förundersökning om grov mordbrand inleds, men ingen person grips.
Det ska brinna fler bilar i Umeå under våren.
Under natten mot söndagen den 19 april brinner sammanlagt 13 bilar på två olika platser. I en av bränderna dör en hund som väntar på sin ägare i bilen, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.
Nya bränder
Och natten till tisdag den 21 april brinner det igen.
– Den inträffade strax efter midnatt. Det är en händelse som i nuläget rubriceras som grov skadegörelse genom brand. Av vad som är känt är det fyra bilar som har brunnit, säger David Helgesson, förundersökningsledare vid grova brott i polisområde Västerbotten, dagen efter branden.
– Det är de större händelserna, och sedan finns det några andra bränder också, men det är främst de bränderna vi pratar om, fortsätter David Helgessen.
De utreds var för sig, men man tycker sig se en koppling mellan bränderna.
– Från mitten av februari har det inträffat ett antal bränder fram till nu, där vi kan se ett mönster. Vi menar att vi kan sätta ett samband mellan polisens aktiva arbete mot kriminella aktörer, som har renderat i att bilar brinner på natten.
Beroende av tips
Hypotesen är alltså att det handlar om en slags motreaktion mot polisens ingripanden mot vissa personer inom kriminella grupper.
Men bränderna är svåra att utreda, då bevisen oftast helt enkelt går upp i rök.
– Det är en svår brottskategori. Vi är beroende av att medborgare har sett något och hör av sig till polisen med information.
Efter helgens bränder gick kommunalråden Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) ut med ett uttalande på kommunens hemsida, där de manade till gemensamt krafttag från kommunens alla aktörer för att stoppa bränderna.
– Polisen säger att det finns kopplingar till den kriminella sektorn, där man mer eller mindre gör hämndaktioner mot polisen. Det är för jäkligt, säger Hans Lindberg till TT.
I Umeå arbetar man brottsförebyggande genom uppdraget "Umeå växer – tryggt och säkert", berättar Lindberg, vilket bland annat innefattar stöd till föreningar och skola för att fånga upp ungdomar i riskzonen, samt ökad närvaro i områden där det varit oroligt.
– Det är viktigt att vi från kommunens sida stöttar polisens arbete i den mån vi kan, så de kan lagföra personer som gör illdåden. Samhället ska aldrig acceptera att det bränns bilar, inte i Sverige och inte i Umeå.