Polischefen: "Positiv trend i området"

Mordet i Gamlestaden blev början på en omfattande utredning. Men också på en lugnare period i Biskopsgården. –Jag påstår inte att faran är över. Men vi ser en positiv trend i området, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Arkivbild.

Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott & Straff2021-03-22 11:11

På måndagen åtalades 15 män som misstänks ha varit inblandade i ett mord i Gamlestaden i Göteborg i fjol.

Offret, en man i 30-årsåldern, har pekats ut som en ledargestalt i ett av de kriminella gängen i Biskopsgården. De åtalade misstänks dessutom för att ha planerat att mörda ytterligare tre personer i hans närhet.

Att männen som på måndagen åtalades suttit frihetsberövade en längre tid har haft en positivt effekt i Biskopsgården, enligt Jörgen Thorén.

– När man lyfter undan så många grovt kriminella vid samma tillfälle skapas en möjlighet för lite andra krafter, både goda och onda, säger han till TT.

– Men det märks i området. Det är ett mindre tryck på samhället i Biskopsgården. Det har inte varit samma konfrontationer som det var tidigare när dessa individer försvann.

"Hela ledarskiktet"

Enligt Jörgen Thorén har många av de nu åtalade haft ledande positioner i ett av de båda gängen.

– Ja, man kan nästan säga att det är hela ledarskiktet i det nätverket som är mer eller mindre borta nu, säger han.

De båda kriminella gängen i Biskopsgården tillhörde från början samma nätverk. Men de senaste åren har de båda falangerna varit i bitter strid mot varandra, med en lång rad våldsdåd och dödsfall som följd.

Bland de mer uppmärksammade händelserna finns krogmorden vid Vårväderstorget 2015, då två män sköts ihjäl och åtta skadades.

"Viktig rättegång"

För tillfället sitter dock ett stort antal personer från båda gängen frihetsberövade, konstaterar Jörgen Thorén.

– Vi pratar ofta om att det i Biskopsgården är 175 individer som ställer till det för 30 000 invånare. Och de här 175 individerna jobbar vi ganska hårt mot, säger han.

– Åtalet är bara en del av det hela. Det är en jättestor och viktig rättegång, men vi har många pågående och avslutade fall också. Vi har totalt sett lite över 50 stycken av de här 175 individerna som sitter anhållna, häktade eller i fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!