Det är på sociala medie-plattformar som till exempel Snapchat, Instagram och Discord som barnpornografin delas. Det är allt ifrån nakenbilder till allvarliga sexuella övergrepp på mycket små barn, men även tortyr- och avrättningsfilmer.
– Vi har definitivt sett en ökning av det här det senaste halvåret. Fler och fler barn i allt yngre åldrar delar sådant här material, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt it-brottscentrum vid NOA, Nationella operativa avdelningen.
Barnen som delar materialet är främst i åldrarna 12 till 17 år, den yngsta var 11 år gammal.
– Det är naturligtvis ett jätteproblem. Det verkar vara så att de här barnen inte förstår vad de gör riktigt, de är inte ute efter det sexuella utan efter att chocka varandra, säger Jan Olsson.
Normaliserar bilderna
Så fort ett fall kommer till polisens kännedom kontaktas dels den aktuella plattformen för att bilden ska tas ner, dels sociala myndigheter. Är barnet äldre än 15 år kan polisen ingripa, i samarbete med socialtjänsten. Men det viktigaste är inte att barnen ska bli straffade, utan att de ska förstå vad de gör, säger Jan Olsson.
– De måste bli medvetna av konsekvenserna av sitt handlande. Man normaliserar det här, det är lite häftigt att skicka runt det. Men de begår ett brott när de sprider materialet. Dessutom skapar de sig en bild som inte överensstämmer med verkligheten. Där ligger faran.
Även på barnrättsorganisationen Ecpat har man sett en ökning. När det gäller bilder och filmer som barn har tagit på sig själva har ökningen skett under flera år, enligt Thomas Andersson, senior rådgivare på Ecpat i frågor som rör internetrelaterade sexualbrott mot barn.
– Kanske har de delat bilderna med en person, som sedan delar dem vidare till många utan samtycke. Men på senare tid har vi hört om barn som delar övergreppsmaterial som någon har hämtat ner från nätet, som sedan delas i grupper på sociala medier, säger han.
Föräldrar har ansvar
Även han tror att det snarare rör sig om spänningssökande än sexuellt intresse för bilderna.
– Det är något som är förbjudet eller väldigt konstigt. Barnet tänker kanske inte på hur grov kränkning det är för personen på bilden.
Det gäller att ge barnen kunskap om att det är väldigt kränkande och brottsligt att dela vidare bilderna, säger Thomas Andersson. Föräldrar, lärare och andra vuxna behöver ta ansvar och prata med barn om ämnet.
– Och som barn är det viktigt att våga berätta för en vuxen om man får en sådan bild. Vi vet att barn ofta berättar om obehagliga saker för sina kompisar, är man då kompisen som får höra det ska man ta det vidare till en vuxen, säger han.
– Om man inte vet hur man ska hantera det kan man alltid kontakta vår stödlinje, där man kan välja att vara anonym om man vill.
Också Jan Olsson på polisen efterlyser ett större föräldraansvar. Föräldrar måste prata med sina barn om vad de gör på nätet, tycker han, och ju tidigare desto bättre.
– Där har vi som föräldrar misslyckats. Man kan inte skylla ifrån sig på skolan eller på samhället. Föräldrarna har tveklöst ett jättestort ansvar, säger Jan Olsson.