"Tingsrättens dom visar att krypterad kommunikation kriminella emellan godkänns som bevisning. Med denna bedömning kommer polisen använda sig av krypterade chattar vid fler utredningar", säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande från polisen.
Polisärendet inleddes den 5 maj i år då en polis såg männen gå in i skogen med en spade. När de kom ut stoppades de av poliser och skogen söktes igenom men inget hittades. När polisen återvände senare med sökhund hittade de en nygrävd grop där en pistol med magasin, ammunition och ett lasersikte låg nedgrävt.
Chatt och bilder
Männen greps sedan men har genomgående förnekat brott.
I somras fick polisen tillgång till uppgifter från den krypterade telefontjänsten Encrochat som Europol lyckats hacka. Chattar därifrån kunde bindas till en telefon som hittats hemma hos en av de misstänkta männen.
Förutom bilder på vapen, som NFC har bedömt överensstämmer med de vapen som hittades i skogen, hittades följande meddelande, som skickats bara timmar efter det att männen stoppats av polis den 5 maj:
”Snuten storma mig å NN (misstänkt) idag 5 bilar från ingen stans vi hade preciw grävt ner glocken innan vi åkte me den i bilen hehe vörsta turen vi hade”.
Tingsrätten konstaterar att det saknas teknisk bevisning, exempelvis dna eller fingeravtryck, som binder någon av männen till de nedgrävda vapnen, och inte heller kan något vittne med säkerhet binda dem till vapnen.
Däremot hittades bland annat en nyligen använd spade och ett par smutsiga handskar i bilen när männen stoppades efter att ha gått ut från skogen.
Stark bevisning
Även uppgifterna från Encrochat lyfts fram som tung bevisning:
"Både chattarna om vapnet och det meddelande som skickats kl. 02.18 den 6 maj, är mycket komprometterande för främst NN (34-åringen) och utgör givetvis stark bevisning för åtalet", står det i domen.
Sammantaget anses det bevisat att männen gjort sig skyldiga till grovt vapenbrott, och de döms till två år och tre månader respektive två år och fyra månader i fängelse.
"För oss var de krypterade chattarna nästan avgörande i bevishänseende. Det märks tydligt att de känt sig trygga med krypteringen i chatten och att de därför talat helt öppet, något kriminella normalt sett inte gör", säger Daniel Löfgren vid polisen i Södertälje i pressmeddelandet.