Polisen nöjd med insats under demonstrationerna

De pandemirelaterade protesterna under lördagen blev lugnare än polisens värsta scenarier. Både i Göteborg och Malmö är polisen nöjd med sina insatser. Totalt avlägsnades 30 personer.

Poliser för bort en person i samband med lördagens demonstration mot coronarestriktionerna.

Poliser för bort en person i samband med lördagens demonstration mot coronarestriktionerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2021-03-21 12:13

– Man kan väl konstatera att det på många sätt kunde ha blivit mycket, mycket värre. Vi har ju Stockholm som ett exempel första gången där sex polismän skadades och det var direkta konfrontationer mellan polis och demonstranter, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i Väst.

Under lördagen demonstrerade enligt polisen runt 300 personer i Stockholm, 200 i Malmö och 60 i Göteborg mot coronarestriktionerna. Sammanlagt omhändertogs eller avlägsnades 30 personer i de tre städerna.

Vandrade runt

I Stockholm började demonstrationen på Norrmalmstorg för att förflytta sig till Kungsträdgården. Sedan vandrade ett långt led runt på Norrmalm. Polisen har upprättat tre anmälningar om brott mot ordningslagen eftersom demonstrationen saknade tillstånd.

15 personer avlägsnades. När två personer skulle placeras i en polisbuss för att köras bort från platsen gjorde de motstånd, varför två anmälningar om våldsamt motstånd har upprättats.

"Vi har varit väl förberedda", säger Stockholmspolisens biträdande kommenderingschef Peter Ågren i ett uttalande.

I Göteborg, där fem personer avlägsnades, tog polisen höjd för att det kunde bli betydligt värre.

– Det här var väl en bättre avslutning än det värstascenario vi hade. Betydligt bättre, säger Stefan Gustafsson.

Ingen anmälan

Det viktigaste var att insatsen kunde genomföras utan sammandrabbningar, säger han. Trots att demonstrationen på Gustaf Adolfs torg saknade tillstånd har ingen anmälan upprättats om brott mot ordningslagen.

– Det finns alltid tolkningar när det gäller lagstiftning och det är kommenderingschefen på plats tillsammans med insatschef som avgör hur avrapporteringen ska ske, säger Gustafsson.

– Har man inte kunnat fastställa arrangör kan det också spela in.

I Malmö har en anmälan om brott mot ordningslagen upprättats mot arrangören. Om personen identifierats på plats eller på annat sätt är inte klart.

Demonstrationerna började vid Gustav Adolfs torg och fortsatte sedan vid Triangeln och därefter på Möllevången. Sammanlagt avlägsnades tio personer från platserna. Allt gick lugnt till, bedömer polisen.

– Det var inga våldsamheter och det får vi vara glada för, säger Patric Fors, presstalesperson i region Syd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!