Enligt Stockholmspolisen finns risk att lördagen kan få en liknande utveckling som vid demonstrationen den 6 mars.
– Vi räknar med mycket folk, det finns risk för trängsel och vi kommer säkerligen att behöva avlägsna folk från platsen, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef för polisens insats i Stockholm.
Demonstrationer planeras i ett 40-tal länder över hela världen under parollen World wide rally for freedom.
I Sverige har manifestationer annonserats i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Arrangörerna har inte ansökt om tillstånd och demonstrationerna väntas bryta mot lagen som finns nu under pandemin, som säger att bara åtta personer får samlas på en plats.
– Vi famlar litegrann, för det finns ingen part som vi kan planera det här tillsammans med, så att demonstrationerna kan genomföras på ett smittsäkert sätt och efter de regler som finns i pandemitid, säger Peter Ågren.
Skilda grupper
En liknande demonstration hölls alltså den 6 mars i Stockholm. Då samlades runt 500 personer på Medborgarplatsen, och när polisen försökte upplösa samlingen tågade demonstranterna vidare mot Kungsträdgården.
Stämningen var bitvis hätsk och flera poliser skadades. Runt 50 personer kördes bort i bussar och en handfull personer misstänks efter demonstrationen för brott, bland annat våldsamt upplopp och blåljussabotage.
Hur många deltagare som väntas under de nya manifestationerna är oklart.
I Malmö har drygt 400 visat intresse för händelsen.
– Vi haft dialog med arrangörerna och vi hoppas så klart att – om det genomförs – att det görs på ett smittsäkert sätt, polisens presstalesperson Jimmy Modin.
TT: Hur kommer polisen agera med tanke på att enbart åtta personer får samlas i nuläget?
– Vi följer utvecklingen och har självklart sett till att vi har gott om bemanning i tjänst om det skulle behövas, säger Jimmy Modin.
Risk för våld
Polisen i Stockholm räknar med alltifrån ett hundratal till flera hundra. Och man har beredskap för att det kan bli våldsamt.
– Ja, vi måste ha det. Vi såg vid demonstrationen den 6 mars att det fanns människor som var beredda att använda våld mot polis och som gjorde det, säger Peter Ågren.
När det gäller mer fredliga demonstranter krymper dock polisens mandat att agera.
– Lagen ger oss inte utrymme att ta i för mycket. Blir en demonstration våldsam och vänder sig mot polisen eller byggnader kan vi jobba med den på ett annat sätt. Men här har vi en lagstiftning som säger att ni får inte vara mer än åtta personer, annars måste ni lösa upp er, säger Peter Ågren.
Anders Börjesson, biträdande kommenderingschef i Göteborg, är inne på samma spår.
– Lagen säger ju max åtta och den lagen ska ju följas. Blir man mer än åtta så upplöser vi den här opinionsyttringen, säger han.
– Men det måste ju finnas en proportionalitet i det också. Vi inleder så klart alltid med dialog.
"Direkt olämpligt"
Samtidigt hoppas han att demonstrationen inte ens blir av.
– Demonstrationsrätten är viktig och grundlagsskyddad. Men i dessa tider är det direkt olämpligt att samlas i större grupper, säger Anders Börjesson.
– Vi hoppas att de förstår att det inte är lämpligt med tanke på smittspridning och sjukvårdens belastning. De som jobbar i vården är inte förtjänta av att belastas ytterligare, de har det redan tufft som det är.
Det kan dock samtidigt bli svårt att tala folk tillrätta, konstaterar Peter Ågren.
– Om vi inte kan nå fram till arrangören kommer vi på plats att behöva förklara för folk att de bryter mot restriktionerna som finns för att det är en pandemi och smittspridning. Utmaningen för oss är att det här är personer som förnekar att det skulle vara ett problem, säger han.