Polisen ryter ifrån mot studenters falsklarm

En fejkad gruppvåldtäkt får nu polisen i Västerås att ryta ifrån mot blivande studenters poänglek som går ut på att få polisen att rycka ut. –Det är helt oacceptabelt, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Polisen ryter ifrån om den trend där blivande studenter ska plocka poäng genom att på olika sätt få polisen att rycka ut. Arkivbild.

Polisen ryter ifrån om den trend där blivande studenter ska plocka poäng genom att på olika sätt få polisen att rycka ut. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-05-27 08:45

Vid 01.30-tiden får polisen in larm från en förbipasserande person om en pågående gruppvåldtäkt utomhus i Råby i Västerås. Minste tre personer deltar enligt inringaren i våldtäkten och en fjärde filmar.

– Vi prioriterade förstås det här ärendet och skickade flera patruller, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

När patrullerna är på plats och hittar fyra unga män som stämmer in på det signalement som inringaren lämnat visar det sig att någon våldtäkt inte begåtts. Det hela var en del av en poänglek som blivit populär bland blivande studenter i först Enköping och nu även i Västerås.

– I tidigare fall har det handlat om att man stulit vägskyltar eller skyltar till butiker för att påkalla polisens uppmärksamhet och därigenom samla poäng. Nu verkar man ha tagit det till nästa nivå. Det är helt oacceptabelt att som i det här fallet göra något som misstas för att vara en våldtäkt, säger Magnus Jansson Klarin.

Efter den låtsade våldtäkten i natt gjordes ingen anmälan om falskt larm men polisen påtalade det olämpliga i beteendet för de ångerfulla blivande studenterna.

Magnus Jansson Klarin tycker att det värsta med den här typen av "lek" är att andra, riktiga brottsoffer, kan drabbas när polisens resurser skickas på falska larm.

– Det kan i slutänden bli väldigt allvarligt.

Fakta: Böter eller fängelse för falskt larm

Så säger lagen om falskt larm:

Den som genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd, döms för falskt larm till böter eller fängelse i högst ett år.

Är brott som avses i första stycket grovt, döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Källa: Brottsbalken (1962:700)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!