Enligt den tillfälliga lagen under pandemin får högst åtta personer vara samlade på en plats.
När demonstrationerna inleddes klockan 13 på lördagen i de svenska storstäderna kunde avvaktande polis snabbt konstatera att manifestationerna bryter mot lagen.
Efter att ha informerat demonstranterna om vad som gäller enligt pandemilagen, agerade poliserna efter en halvtimme ungefär. Polispiketer rullade in och poliser till häst med gasmask gav sig in i folksamlingarna och började avvisa folk.
– Vi har uppmanat de här människorna att hålla bättre avstånd och skingra sig, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, till TT.
Kritik från sidan
I Stockholm deltog uppskattningsvis några hundra personer i protesterna, i Malmö ett par hundra och i Göteborg ett 60-tal personer.
En kvinna på Norrmalmstorg i Stockholm riktade sig mot polisen och läste upp rättigheterna att få demonstrera enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Hon möttes av applåder från demonstrantleden.
Även i Kungsträdgården samlades demonstranter. På håll betraktade Elias, som inte ville uppge sitt efternamn, den olagliga sammankomsten. Han är kritisk till demonstranterna och tycker inte att de ska stå oemotsagda.
– Vi lever i en pandemi och människor dör. Då funkar det inte att ha sådana här samlingar, sade han med tillägg att det hela är "respektlöst" mot dem som arbetar i vården.
– Vi får ökad smittspridning på grund av det här, sade Elias som bär munskydd och är noga med att hålla avstånd till andra.
Flera bortförda
Polisen frihetsberövade en handfull personer i respektive stad. Inga rapporter om större våldsamheter förekom.
Vid 14.30-tiden var protesterna i huvudsak upplösta. Mindre grupper av demonstranter fortsatte att vandra runt i stadskärnorna.
Svensken Andrew, förnamn räcker tycker han, bor i Köpenhamn och har gått med i Men in black-rörelsen som protesterar mot de hårda restriktionerna i Danmark.
Nu hade han åkt över till Malmö för att demonstrera. Varför?
– Sverige börjar göra vad Danmark började med för ungefär ett år sedan, och jag har sett hur det slutade i Danmark med konkurser, splittrade familjer, psykisk ohälsa och isolering. Jag vill inte att det ska gå åt samma håll i Sverige, som jag tycker har gjort det förnuftigt hittills, sade han till TT.
Upprörd "frihetskämpe"
En annan deltagare i Malmö kallade sig "Johan frihetskämpen". Han var på plats för att stå upp för "frihet och sanning" och hävdar att medier ljuger om pandemin.
– Det tillåts ingen debatt och de som har en annorlunda åsikt får inte komma till tals utan censureras.
TT: På vilket sätt känner du att du censureras?
– Alla sociala mediekonton blockerar ju allt man försöker säga fast det ska råda yttrandefrihet, sade "Johan frihetskämpen".
Länsstyrelsen Skåne konstaterar att demonstrationen i Malmö bröt mot pandemilagen och det föreläggande som riktades mot arrangören i torsdags. Inom kort vänder sig länsstyrelsen till förvaltningsrätten för att få vitet på 50 000 kronor utdömt.
"Högst ansvarslöst"
Den 6 mars samlades ungefär 600 personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i den så kallade "Tusenmannamarschen för frihet och sanning".
Stockholms läns landshövding, Sven-Erik Österberg om lördagens demonstrationer:
"Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången."
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, gjorde också ett skriftligt uttalande :
"Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos."