Polisen får i dag avlyssna personer som är misstänkta för brott som kan ge minst två års fängelse. Nu vill den få möjlighet att avlyssna även personer som inte är misstänkta för något brott. Syftet är att på ett mer effektivt sätt kunna bekämpa gängkriminallitet, bland annat för att bättre förstå hur de kriminella resonerar.
– Vi behöver en förändrad lagstiftning som ger oss större möjligheter att lyssna på krypterade telefoner, säger Mats Löfving i Ekots lördagsintervju.
Krypterade telefoner
I somras lyckades Europol hacka Encrochat, en krypterad telefon som används av många kriminella, även i Sverige. Polisen kunde under flera månader läsa meddelanden som skickades mellan olika kriminella aktörer runt om i Europa.
– Vi hoppas nu att all den här telefontrafiken leder till att vi klarar upp fler brott än vi skulle ha gjort annars. Sammantaget är det här väldigt viktiga erfarenheter. Den här typen av ingångar i krypterade telefoner, inte minst i underrättelsesyfte, skulle vi vilja ha större möjligheter till för polisen i Sverige, säger Mats Löfving.
Kriminella nätverk
Mats Löfving säger att det finns ett antal släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. I nuläget finns det minst 40 sådana, enligt honom.
– De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt och de har stor våldskapacitet. De vill tjäna pengar och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott och utpressning, säger han.
På frågan om hur han vet att det är så, "att de kommer hit med en plan", svarar Mats Löfving:
– Därför att det är den underrättelsebild vi har och den är aktuell.