Mot bakgrund av den senaste tidens grova våldsdåd i kriminella kretsar slog den nya polisstationen på Rinkebyplan på tisdagen upp portarna för allmänheten.
Polishuset stod klart i början på juni men är först nu i full drift.
– Jag tror att det betyder otroligt mycket för medborgarna i Rinkeby att vi finns på plats. Det är en viktig symbol att ha ett polishus i området, men det skapar också en närhet till medborgarna som bor här. Det blir närhet till området, närhet till andra aktörer som vi samverkar med, närhet när vi vill skapa relationer, säger Therese Rosengren, lokalpolisområdeschef.
Förhoppningen är att både stärka polisens arbete mot kriminalitet i området och öka invånarnas trygghet.
Plocka bort unga
De senaste åren har nordvästra Stockholm skakats av ett antal våldsamma skjutningar. Bara i sommar har flera personer mördats och andra skadats svårt.
TT: Hur allvarlig är situationen i gängmiljöerna?
– Den är allvarlig. Och den har flera bottnar. En analys handlar om att vi aldrig tidigare gripit så många gärningsmän, aldrig tagit så mycket beslag av vapen, narkotika och pengar. Det är klart att det rör till det i de kriminella strukturerna. Det kommer in ganska unga i nätverken som blir utförare. Det blir kaos i nån mening och det är kanske det vi ser nu, säger Patrick Ungsäter.
Han framhåller att en stor del av arbetet framöver handlar om att stoppa tillväxten till de löst sammansatta gängnätverken.
– Vi har bestämt oss för att på individnivå identifiera dem som vi vill ta av banan. Det jobbet kommer vi att göra tillsammans. Det är primärt socialtjänstens ansvar, men vi behöver finnas där för att identifiera dem och också finnas med som ett stöd.
"Ökad säkerhet"
Socialtjänsten kommer att ha personal på plats i polishuset, berättar stadsdelsdirektören för Rinkeby-Kista Susanne Leinsköld.
– För oss på förvaltningen är det en jättegrej att få hit polishuset. Jag är helt övertygad om att det kommer att innebära bättre samverkan och möjlighet att kunna jobba med de frågor som är angelägna för oss, säger Susanne Leinsköld.
– Det här är ett område där det försvunnit många verksamheter under en rätt lång tid av olika skäl. Att nu samhället visar att vi kommer tillbaka, det signalvärdet kan man inte underskatta, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör för Spånga-Tensta.
De Rinkebybor TT pratar med är positiva till det nya polishuset.
– Det blir en ökad trygghet och säkerhet i området. Det blir lite lugnare, säger Keise Jama.
Att polisen finns i omedelbar närhet innebär flera fördelar, menar han.
– Ungdomarna drar innan polisen kommer. Nu när nån blir skjuten kan polisen snabbt komma på plats.
Skärpa insatserna
Aswa, som inte vill uppge sitt efternamn, tycker att det är en bra start.
– Man är orolig för ungdomarna som finns här, säger hon.
Polisen behöver skärpa sina insatser, anser hon.
– De är bara i centrum, men de vet inte vad som händer i resten av området. När de kommer hit hittar ungdomarna andra gömställen. Polisen måste gå runt mer i området, säger Aswa.
Det blir tuffare för gängen att verka nu, menar Rano Khassanova.
– Jag tror ungdomarna blir mer rädda att göra något när polisen är nära.
Men när frågan ställs till polisen om när den grova våldsspiralen kan vara bruten, blir svaret hängande i luften.
– Vi ska göra allt som står i vår makt för att bryta våldskurvan. Samtidigt får man inte vara naiv. Rent inställningsmässigt måste vi vara beredda på att det här är en utveckling vi har och som kommer att stanna över en tid framöver, säger Patrick Ungsäter.