Politiker kan nekas ansvarsfrihet i Båstad

Barn i Båstad misstänks ha farit illa utan att socialtjänsten ingripit. Orosanmälningar har lagts åt sidan utan åtgärd. Nu säger kommunrevisionen nej till ansvarsfrihet för politikerna i barn- och utbildningsnämnden, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Barn for illa, men de fick ingen akut hjälp, enligt larmen. Arkivbild,

Barn for illa, men de fick ingen akut hjälp, enligt larmen. Arkivbild,

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Brott & Straff2020-05-08 17:10

Båstad anmälde sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan medarbetare slagit larm om bristande rutiner och felaktig handläggning inom den enhet som kallas Barn och unga. Först handlade det om nio fall där allvarliga fel misstänks vara begångna, senare har medarbetare pekat på ännu fler fall. Bland annat ska en orosanmälan om ett barn som fick stryk hemma ha hittats i en handläggares skåp efter två år, har HD/Sydsvenskan tidigare rapporterat.

Misstankarna avslöjades förra hösten, och revisionen skriver nu i sin årsberättelse om brister i socialtjänstens arbete.

– Det är nämnden som har det yttersta ansvaret. Vi ser mycket allvarligt på hur det här har skötts, det är de små och svaga i samhället som har fått ta smällen och drabbats av det, säger revisionens ordförande Ingemar Jönsson (BP) till SVT.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande anser enligt SVT att kritiken är orättvis.

Frågan om ansvarsfrihet avgörs av Båstads kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!