– Sedan ganska lång tid tillbaka ha vi haft domarbrist. Till sommaren 2019 lyckades vi hålla ställningarna. Men sedan dess har vi fått in fler mål än vi kunnat avgöra och med corona skenar det, säger Lars Holmgård, lagman vid Värmlands tingsrätt.
De första två veckorna då coronaviruset började spridas ställde Värmlands tingsrätt in 25 procent av huvudförhandlingarna och nu ökar antalet.
– Jag tror att vi ställer in 40-50 procent av förhandlingarna den här veckan, säger Lars Holmgård.
Färre på plats
Han ser de inställda förhandlingarna som ett långsiktigt bekymmer.
– När vi lägger på så pass mycket på hög kommer det att bli stora balanser som tar lång tid att beta av, säger han.
En sammanställning från Domstolsverket visar att 750 rättegångar har ställts in i landet på grund av corona och ungefär 700 anställda på landets domstolar arbetar hemifrån. Tydligast har coronaviruset slagit mot domstolarna i Stockholm där 380 förhandlingar har ställts in och 390 anställda inte är på plats jobbet.
Eva Wendel Rosberg, lagman i Malmö tingsrätt, berättar att situationen är tuff även om man inte har domarbrist där.
– I dag har vi ställt in fem mål och det beror framför allt på att parter inte kunnat komma. Vi har inte behövt ställa in på grund av personalbrist. Vi tar dag för dag och hoppas att vi inte hamnar i samma situation som Stockholm.
Catarina Barketorp, lagman i Uppsala tingsrätt, säger att det antagligen tar minst ett halvår innan en inställd rättegång tas om.
– Det beror inte bara på tingsrätten, även åklagare och advokater ska ha tid, och under sommarmånaderna har vi bara mål där någon sitter häktad och ungdomsmål. En del av rättegångarna kommer inte bli av förrän nästa år.
Tusen i kö
Hovrättspresident Anders Perklev berättar att coronaviruset innebär att Svea hovrätt har lägre bemanning.
– Eftersom vi hade ett ganska så ansträngt arbetsläge redan innan betyder det att vi måste ställa in en del förhandlingar och skjuta huvudförhandlingar på framtiden, säger han.
Förra året kom det in 14 000 mål till Svea hovrätt och 13 000 avgjordes.
– Det är det högsta vi har avgjort historiskt sett, men eftersom resurserna inte hängt med fick vi en differens på 1 000 ärenden. Det är problematiskt att vi har ett växande antal mål på kö. Handläggningstiderna blir längre och längre, säger han.
Rättad: I en tidigare version uppgavs att 700 domstolsanställda inte kan arbeta just nu. Rätt är att 700 arbetar hemifrån.