Hur påverkas barn?
När barn börjar förstå att någon gjort det här i sexuellt syfte så kan det kännas väldigt obehagligt att bli lurad på det sättet, menar psykologen Åsa Landberg som arbetat länge med utsatta barn.
– Det är vanligt bland alla brottsoffer att man lägger skuld på sig själv och skäms för det som hänt. Barn kan känna sig väldigt dumma och känna att de borde förstått bättre. Just det där att bli lurad kan sätta sig ganska hårt på självförtroendet hos en del barn, säger hon, och fortsätter:
– För det andra kan sådana här händelser, när det gått ett tag, göra att barn blir rädda när de läser om andra övergrepp.
Är det viktigt att prata om det man varit med om?
Alla barn är olika och reagerar olika på trauman. En del barn lyckas skaka av sig det som hänt – andra inte.
– Men risken är att de grubblar själva och att det kan bli värre när de inte kan bolla frågor med någon, att de känner sig dumma eller lurade eller att de är något fel på dem, säger Åsa Landberg.
Hon tycker därför att det är bra om barn kan få prata med någon och få veta att de inte är ensamma.
– Det är inte fel på den som råkar ut det för det här, utan det är dem som ber barn att, exempelvis ta bilder som inte fungerar normalt. Bara en sådan sak kan hjälpa.
– Går man väldigt länge och tänker så blir det som en hemlighet och då är det risk att det blir värre och värre.
Skiljer sig yngre barn mot äldre i hur de reagerar?
Enligt Åsa Landberg är den stora skillnaden mellan yngre och äldre barn att yngre barn oftare kan känna sig lurade efter att de förstått att den vuxna personen bett dem skicka en bild eller en film i sexuellt syfte.
– En 15-16-åring förstår mer vad det innebär att skicka en nakenbild, även om man ändå kan bli lurad.
– Just det här att bli manipulerad och förd bakom ljuset är en obehaglig upplevelse för alla människor och det är vanligare att små barn känner så.
Vad säger barn som du har pratat med?
De barn som har gjort saker som de vet att de kanske inte borde ha gjort eller som ångrar saker efteråt kan lätt fastna i att det är svårt att lita på andra människor, säger Åsa Landberg.
– Har man växt upp i en ganska trygg miljö så är man van vid att man kan lita på de flesta barn och vuxna, säger hon.
– En del barn funderar också över det konstiga i att vuxna människor tycker att det är fascinerade att titta på nakna barn och tycker att det känns äckligt och konstigt.
Hur kan man hjälpa barn?
Det är viktigt att barn får ta del av information om vad våld och sexuella övergrepp innebär och att de får veta att det både finns vuxna och barn som kan vilja lura barn, säger Åsa Landberg.
Det är också viktigt att barn vet vad de ska göra om de själva eller en kompis råkar illa ut – hur de ska agera.
– Små barn kan inte navigera i det här och där har vuxenvärlden ett stort ansvar att informera och skydda barnen. Det är inte fel att vara på nätet, men föräldrar behöver ha en sund skepsis, säger Åsa Landberg.