Det flesta barn vet inte vad ett sexuellt ofredande är. Men konkretiserar man innebörden blir det tydligt att barn känner en oro över vad de kan utsättas för.
– Vi brukar ofta rekommendera vuxna att prata med barn när det kommer upp, att ha en ingång på ett sakligt sätt, säger Bidö.
Barn känner oro över att någon ska säga något taskigt, göra sexuella anspelningar, ta på privata områden eller sprida bilder, enligt vad Sofia Bidö ser i sitt arbete på Rädda barnen. Men samtal hjälper.
– Barn blir inte mer oroliga utan lugnare om man pratar man om det, säger hon.
Hon ser ingen större skillnad i om barnet utsätts av en jämnårig eller en vuxen. För barnet kan det vara lika obehagligt oavsett.
I dag finns det mycket information om hur vuxna kan engagera sig i barns liv på internet. I skolorna tas frågorna upp allt mer, men vi är inte i mål, anser Sofia Bidö.
– Det är inte något man kan ta upp vid ett tillfälle utan det behöver följa barn genom livet, inte bara i sexualundervisningen.
– Att göra saker pratbara måste genomsyra samtalen med vuxna, säger hon, och rekommenderar att samtalet ska börja redan innan den första egna smarta telefonen är inköpt.