Rapartisten vägrade betala - "Börja bombdåd"

Någon i gänget hade sett den unga rapartisten i stan. Då började planeringen för att kidnappa, råna och utpressa honom. "Ta fram han bror ge mig nåt fint", skrev en av de misstänkta i den krypterade meddelandetjänsten Encrochat.

De misstänkta planerade att placera en bomb utanför rapartistens mammas bostad när han inte betalade de krävda tre miljonerna.

De misstänkta planerade att placera en bomb utanför rapartistens mammas bostad när han inte betalade de krävda tre miljonerna.

Foto: Polisens förundersökning

Brott & Straff2021-04-04 08:03

När svensk polis fick tillgång till material från Encrochat, efter att fransk polis lyckats hacka sig in i bolagets servrar, fick de insyn i hur planeringen och genomförandet av kidnappningen och utpressningen av rapartisten gått till.

Startskottet gick med meddelandena: "Rappare i stan bror" och "Svär tungt. Han är här NN".

Guld och klocka

Genom chattarna framkommer hur flera personer från olika nätverk engageras för att locka fram rapartisten och kunna föra bort honom till en väntande lägenhet i Vårberg. Meddelandena visar också vad gärningsmännen tänkte sig att göra med artisten när de väl lockat fram honom.

"Ska ta fast NN hänga han i manzara ta lite foton och kanske lägga 2-3 kaniner på han".

Motivet till kidnappningen verkar ha varit att råna artisten på bland annat en Rolexklocka värd omkring 300 000 kronor och guldsmycken. I en konversation mellan en av de misstänkta och det Encroalias som åklagaren kopplar till en 32-åring som pekas ut som ledare för Vårbynätverket skrivs natten mellan den 14 och 15 april:

"Jag har NN nu".

"Har han guld och klocka på sig. Helt ivrig (smiley)".

Hämta 2 kedjor

En av de misstänkta fortsätter att meddela sig med Vårbyledaren under hela tiden som rapartisten hålls fången, kläs ut, förnedras och blir fråntagen sina värdesaker i lägenheten i Vårberg. Även bilder skickas. Efter att brottet pågått i en dryg timme skriver ledaren:

"Ey det räcker".

Att döma av chattmeddelanden avbryts då det som pågått i lägenheten och några av förövarna tar med sig den unge rapparen för att han ska hämta mer saker som de vill ha. Vårbyledaren förhör sig om hur det går.

"Hur går det med lilla NN" och svaret han får är:

"Han ska hem nu hämta 2 kedjor och 2 guns till oss nu."

Ledaren för nätverket hör av sig efter en stund igen för att försäkra sig om att certifikat och originalkartong till den värdefulla Rolexklockan också överlämnas till förövarna.

"Låt han hämta box o cert för klockan Han har de säkert där han har sina kedjor bögen"

Efter ytterligare en stund frågar ledaren igen:

"Gav han box o cert också?"

"Imorn ska vi lösa det".

Lilla råttan

Men av chattarna framkommer de följande dagarna att den unge artisten inte gör som förövarna vill och de får inte kontakt med honom.

"jag försöker ringa lilla råttan han svarar inte nu..jag kokar på han..ska ringa dalen folket nu säga dom ska hem till hans pappa"

I chatten kommer svaret:

"Haha okej bror men inget för mycket så han farsa inte ringer snuten".

Det går tre dagar efter kidnappningen innan förövarna tappar tålamodet med att artisten inte svarar eller går att få tag på.

Börja bombdåd

De har krävt att han ska betala dem tre miljoner kronor för att de inte ska publicera de förnedrande bilder som togs under kidnappningsnatten. I brist på respons börjar de planera för att ge sig på rapparens familj. Den 18 april skrivs i chatten:

"han duckar bror Han svarar inte hela dagen igår så vi börja bombdåd" "Planera"

Vårbyledaren skriver:

"Jag fixar en bra bomb" "Bror förbered någon som ska placera bomben. Nån gosse"

Han får frågan:

"Utanför hans mamma?"

"Ja".

Aina överallt

Bland de meddelanden som därefter skickas mellan de inblandade finns bilder på två bomber. De diskuterar också vilken tid som är lämplig för sprängningen vid mammans bostad.

"Bror mitt i natten runt 03.00 så ingen blir skadad tycker jag".

Den 24 april ska bombplanerna mot artistens mamma bli verklighet. Men någon bomb blir aldrig utplacerad. Av chatten att döma stoppas sprängarna av Vårbyledaren eftersom det var för mycket poliser i närheten av bostaden.

"Det är aina överallt vid NN Krimmare de stoppa de direkt".

Rolexklockan som kidnapparna tog från rapparen och sedan skickade bild av till den utpekade ledaren får Vårbynätverket.
Rolexklockan som kidnapparna tog från rapparen och sedan skickade bild av till den utpekade ledaren får Vårbynätverket.
Bakgrund: Encrochat

Under 74 dagar i fjol avlyssnade Europol i Haag meddelanden i Encrochat, sedan fransk polis lyckats hacka sig in i bolagets servrar i staden Roubaix.

Information om flera planerade mord på svenskar ledde till att svensk polis bjöds in i det hemliga samarbetet.

Även andra länders polis fick tillgång till materialet och många stora insatser kunde göras mot kriminella.

Den 13 juni förra året insåg Encrochat att myndigheterna knäckt tjänsten och gick ut med en varning till sina användare.

Hittills har chatt-uppgifter om cirka 800 brottsmisstänkta svenskar skickats till Sverige. Ytterligare minst lika många analyseras fortfarande.

Källa: Europol, DN


Fakta: Brotten i samband med kidnappningen

Den uppmärksammade kidnappningen av en rapartist, som genomfördes i april syfte att pressa honom på pengar har lett till att flera personer åtalas för flera brott.

Fyra personer, däribland Vårbyledaren, hans bror och fotbollsspelaren, åtalas för människorov, rån och grovt vapenbrott. Ytterligare sex personer åtalas för människorov och rån, alternativt medhjälp till det. Ytterligare en person åtalas för medhjälp till människorov och rån.

I den här delen av åtalet finns också misstankar om försök till grov utpressning. Detta handlar om att flera personer försökt pressa den kidnappade artisten på pengar genom hot om att publicera kränkande bilder som de tagit på honom.

Ledaren, fotbollsspelaren och två andra personer åtalas även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De planerade att detonera en bomb vid artistens mammas bostad, eftersom han inte gav dem de pengar de krävde.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!