Rapport: Färre skjutningar i Malmö

De gängrelaterade skjutningarna har minskat rejält. Så lyder resultatet när specialsatsningen mot grovt våld i Malmös kriminella miljöer lagts under lupp. Men forskarna bakom rapporten är inte helt säkra på att nedgången faktiskt beror på satsningen Sluta skjut.

Gängkriminella skjutningar i Malmö – något som staden tidigare förknippats med. Men nu har antalet skjutningar gått ner, till skillnad från en del andra större städer. Arkivbild.

Gängkriminella skjutningar i Malmö – något som staden tidigare förknippats med. Men nu har antalet skjutningar gått ner, till skillnad från en del andra större städer. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2021-02-17 16:47

– Vi kan se att antalet skjutningar går ner. Vi kan inte med säkerhet koppla det till Sluta skjut, säger Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet.

Malmö blev pilotkommun för satsningen Sluta skjut åren 2018–2020. Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på en strategi som kallas Group Violence Intervention – ett slags "fokuserad avskräckning".

Kombineras med stöd

Det handlar om att nå de individer som är mest drivande i det grova våldet i en stad med ett tydligt budskap: Våldet måste få ett slut. För den som fortsätter blir det hårda konsekvenser, både för individen och den gruppering han ingår i. Detta kombineras med erbjudande om stöd till dem som vill lämna kriminaliteten.

I Malmö har kommunen, Kriminalvården och polisen drivit Sluta skjut tillsammans. Fyra olika grupperingar eller löst sammansatta nätverk har varit i fokus.

Oklar orsak

Projektets effekt har studerats av Malmö universitet på uppdrag av Brottsförebyggande rådet. Man har tittat på utvecklingen från tiden innan projektet inleddes och fram till februari 2020 – och det står klart att det i genomsnitt varit färre antal skjutningar per månad sedan Sluta skjut infördes.

Totalt 149 skjutningar har hamnat under forskarnas lupp, uppger Mellgren under en presskonferens på onsdagen.

– Då har vi 97 skjutningar före Sluta Skjut och 52 skjutningar efter, från och med november 2018 till februari 2020.

Färre skjutningar i Malmö – men varför?

Ett säkert svar kan Mellgren inte ge när resultaten presenteras.

– Sluta skjut infördes i en fas där skjutningarna redan börjat minska. Därför är det svårt att isolera effekten till Sluta skjut, säger hon.

Avhopparprogram krävs

Däremot konstaterar forskarna att medan antalet skjutningar i Malmö går ner, så är läget oförändrat i Stockholm och Uppsala.

– Malmö har en annan utveckling än Stockholm och Uppsala.

Till en början var Sluta skjut ett tvåårigt pilotprojekt i Malmö, men polisen, kommunen och Kriminalvården har bestämt sig för att fortsätta. Specialsatsningen ska även testas i fler svenska städer – bland annat står Göteborg på tur.

En utveckling som justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar.

– Vi kommer fortsätta se till att den här kan utvecklas över landet, säger han vid en presskonferens.

Men för att bli framgångsrik måste städer även ha tillräckligt med resurser för att fånga upp kriminella som vill hoppa av, understryker ministern.

– När man ska köra detta måste man ha ett bra avhopparprogram. Det är ett villkor för att det ska fungera.

Fakta: Group Violence Intervention

Projektet "Sluta skjut" har testats i Malmö och metoden var ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.

Metoden bygger på en amerikansk förlaga under namnet "Group Violence Intervention". Den består av tre delar: Att framföra ett moraliskt budskap från samhället att våld inte tolereras, att framföra att framtida våldshandlingar kommer att få lagliga konsekvenser och att erbjuda hjälp från socialtjänsten till dem som vill ha det.

Den bygger på insikten att de kriminellt aktiva grupperna utgör en minimal del av befolkningen, men står för en stor del av våldsbrotten.

Metoden utgår också från att intern gruppdynamik och hederstänkande på gatunivå driver våldet mellan kriminella grupper och individer.

Metoden bygger på samarbete mellan rättsväsende, samhällsrepresentanter (till exempel brottsutsatta eller före detta kriminella) och socialtjänst.

Gruppen bjuder in till individuella möten med gängmedlemmar. Där betonas att det individen gör påverkar alla medlemmar i det kriminella gänget.

Metoden har prövats i ett 60-tal amerikanska städer och har även testats i Skottland.

Källa: National Network for Safe Communities, Malmö stad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!