Regeringen vill sprida Sluta skjut

Regeringen skjuter till pengar till projektet Sluta skjut. Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker att alla kommuner drabbade av sprängdåd och skottlossningar borde vara intresserade.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sluta skjut-projektet är en fungerande metod. Arkivbild.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sluta skjut-projektet är en fungerande metod. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott & Straff2021-04-14 09:27

"Sluta skjut" sjösattes som ett pilotprojekt i Malmö under 2018 för att få ned det grövsta, gängkriminella våldet. Programmet avslutades förra året med vad politiker beskriver som gott resultat.

Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på en strategi som kallas Group Violence Intervention (GVI) – eller gruppvåldsintervention.

Den går ut på att samla de mest brottsbelastade individerna och erbjuda dem ett val: antingen gå med i avhopparverksamhet, eller bli jagad av samhällets samlade resurser.

Pengar till Brå

Nu vill regeringen att fler kommuner ska implementera projektet. Därför satsar man tillsammans med C och L sex miljoner kronor på Brottsförebyggande rådet (Brå) i vårändringsbudgeten.

– Jag hoppas att en handfull kommuner kan haka på. Göteborg har kommunstyrelsebeslut på det och det finns stort intresse från Uppsala. Men jag hoppas att det kan bli fler, säger justitieminister Morgan Johansson.

Projektets effekt har studerats av Malmö universitet på uppdrag av Brå. Det står klart att 97 skjutningar genomfördes före Sluta skjut och 52 skjutningar efter, från och med november 2018 till februari 2020. Men minskningen hade redan börjat när projektet sjösattes.

Däremot konstaterar forskarna att medan antalet skjutningar i Malmö gått ner, så är läget oförändrat i Stockholm och Uppsala.

Avhopparverksamhet

Morgan Johansson kallar det en fungerande metod. Han hoppas och tycker att alla kommuner som har problem med skottlossningar och sprängdåd bör vara intresserade.

– Jag tror att de kommuner som haft problem med skjutningar och sprängningar är de som borde vara särskilt intresserade av detta.

För att lyckas behöver kommunerna ha eller vara beredda att bygga upp en bra avhopparverksamhet, framhåller han. Kommunen måste satsa och det krävs resurser från Kriminalvården och Polisen.

TT: Sex miljoner kronor är inte jättemycket pengar?

– Det här är bara projektpengarna, sedan sätter vi av stora pengar till de ansvariga myndigheterna, säger Morgan Johansson.

Fakta: Group Violence Intervention

Projektet "Sluta skjut" har testats i Malmö och metoden var ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.

Metoden bygger på en amerikansk förlaga under namnet "Group Violence Intervention". Den består av tre delar: Att framföra ett moraliskt budskap från samhället att våld inte tolereras, att framföra att framtida våldshandlingar kommer att få lagliga konsekvenser och att erbjuda hjälp från socialtjänsten till dem som vill ha det.

Den bygger på insikten att de kriminellt aktiva grupperna utgör en minimal del av befolkningen, men står för en stor del av våldsbrotten.

Metoden utgår också från att intern gruppdynamik och hederstänkande på gatunivå driver våldet mellan kriminella grupper och individer.

Metoden bygger på samarbete mellan rättsväsende, samhällsrepresentanter (till exempel brottsutsatta eller före detta kriminella) och socialtjänst.

Gruppen bjuder in till individuella möten med gängmedlemmar. Där betonas att det individen gör påverkar alla medlemmar i det kriminella gänget.

Metoden har prövats i ett 60-tal amerikanska städer och har även testats i Skottland.

Källa: National Network for Safe Communities, Malmö stad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!