Rekordfå inbrott under pandemin

Inbrotten har minskat till rekordlåga nivåer sedan coronapandemins start. Höstens mörker brukar innebära en ökning av inbrotten, men hur det blir i år beror på hur svenskarna kommer att arbeta.

Bostadsinbrotten har minskat under coronapandemin. Arkivbild.

Bostadsinbrotten har minskat under coronapandemin. Arkivbild.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Brott & Straff2020-09-06 09:30

I många år har antalet inbrott ökat i Sverige. Men sedan 2018 har det vänt, och i år är inbrotten på rekordlåga nivåer.

– Det är en väldigt stor minskning, sådant har vi aldrig sett förut, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert vid Trygg-Hansa.

Slår man ihop inbrotten med andra stölder, som rån och fickstölder, har det under våren skett en minskning med 30-35 procent jämfört med förra året, sett till antalet anmälda stölder till Trygg-Hansa. Även försäkringsbolagen If och Länsförsäkringar har sett en minskning av bostadsinbrotten till följd av coronapandemin.

Perioden mars till augusti i år är antalet anmälda bostadsinbrott till Länsförsäkringar det lägsta på sex år.

Vid Folksam startade 2020 med fler bostadsinbrott än föregående år.

– I februari var det en riktig puckel, sedan kom en markant nedgång i mars, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare vid Folksam.

Sedan har trenden hållit i sig, och årets andra kvartal var det 360 färre anmälda bostadsinbrott till Folksam jämfört med samma period förra året.

Hemarbete och försvunna stöldligor

En anledning till minskningen är att svenskarna är hemma mer under pandemin. En annan är att internationella stöldligor tros ha lämnat landet.

– Mellan 50 och 70 procent av alla bostadsinbrott begås av professionella ligor. Vad vi vet så stack medlemmarna, som ofta kommer ifrån utlandet, hem innan gränserna stängde, säger Franzén.

Även på Folksam ser man att ligorna inte har kunnat agera som vanligt. Speciellt då inbrott i förråd, som ofta genomförs av andra än de stora ligorna, inte har minskat på samma sätt.

– Förrådsinbrotten är ungefär som vanligt, skillnaderna blir större när man tittar på lägenheter, villor och fritidshus, säger Arvidsson.

Oklar höst

Med höstens mörker kommer ofta fler inbrott, och mellan oktober och december brukar inbrotten öka med cirka 30 procent enligt Franzén. Hur det blir i år återstår att se.

– Det beror helt på om folk kommer att fortsätta att jobba hemma eller inte. De flesta bostadsinbrotten sker på dagtid, under kontorstid. Om husen börjar stå tomma på dagarna så är det klart att tjuvarna är där.

Det finns även en oro för att stöldligorna kommer att återvända till Sverige när rörligheten ökar.

– Många gånger vet polis och tull vilka nätverken är, så att man kan sätta in extra åtgärder. Det är av vikt att man jobbar med de här frågorna, säger Ann Hassel Tano, utredningschef vid Länsförsäkringar.

Fakta: Så minskar du risken för inbrott

Starta grannsamverkan, eller hjälp dina grannar. Du kan klippa gräsmattor, skotta snö och vara observant på möjliga inbrott.

Se till att ha bra lås, bra dörrar och bra fönster. Även altandörren ska vara bra för att minska risken för inbrott.

Rensa upp runt dörrar och fönster. Om de täcks av träd eller buskar så är det enklare för tjuven att ta sig in utan att bli sedd.

Tänk på vad du delar med dig i sociala medier när du åker bort, tjuvarna kan använda den informationen.

Källa: Trygg-Hansa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!