Anledningen till utskottets förfrågan är bland annat att Sveriges ambassadör i Minsk, Christina Johannesson, deltagit vid flera möten där kontrakt undertecknats om affären, vilket TV4:s Kalla Fakta rapporterat om.
Myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) beslutade den 31 augusti förra året om att ställa ut garantiofferter, ett slags försäkring om betalning, i affären mellan Siemens i Finspång och det statliga belarusiska energibolaget Minskenergo.
Under tiden pågick protester i Belarus mot det nyss genomförda presidentvalet. Politiker och oliktänkande fängslades och vittnesmål gjorde gällande att tortyr förekom i fängelserna. Sverige frös samtidigt bistånd till statliga aktörer i landet och statsminister Stefan Löfven (S) talade om sanktioner.
Linde: Inte på mitt bord
Anna Hallberg (S) och EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko var den 4 maj i riksdagens näringsutskott för att svara på frågor om affären. Då kunde även utrikesutskottets ledamöter delta.
Utrikesminister Ann Linde ska ha kallats till utskottet av Centerpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalernas ledamöter.
– Utrikesutskottet har sagt att man vill ha information från utrikesdepartementet. Frågan ligger under utrikeshandelsminister Anna Hallberg, det är en fråga om EKN och främjandefrågor och ligger inte under mig, svarade Ann Linde då.
I Ann Lindes tidigare kommentar till TT påpekade hon även att de tre möten som Sveriges ambassadör i Minsk deltog i för att få affären i hamn skedde under 2019, före polisens brutala ingripanden mot fredliga demonstranter i samband med presidentvalet i augusti 2020.
"Sveriges ambassad i Minsk har sedan sommaren 2020 i praktiken upphört med att aktivt främja handelsrelationen mellan Sverige och Belarus med anledning av den politiska situationen i landet", säger Linde.
"Upprörd stämning i oppositionen"
Efter att Linde skickat vidare frågan ska utrikesminister Anna Hallberg (S) ha bjudits in till utskottet.
Men det godtar inte ledamöterna som specifikt bad om svar från Ann Linde.
– Det är upprörd stämning i oppositionen i kväll, säger Vänsterpartiets ledamot Håkan Svenneling till TT.
– När det handlar om Sveriges ambassadör till Belarus så är det utrikesministern som är departementschef. Det här är en bredare fråga, det rör Sveriges bilaterala relationer med Belarus som stat. Det får oss anse att utrikesministern ska kommentera det, säger Svenneling.
Dyker inte upp
Det håller Hans Wallmark (M), vice ordförande i utrikesutskottet med om.
– Det vi är intresserade av är vad utrikesministern Ann Linde sagt och gjort. Det kan inte Anna Hallberg vara någon slags talmembran för. Det råder ingen tvekan om vem det är vi vill träffa, säger han.
– Det vore oerhört oklokt och konfrontatoriskt att inte låta utrikesministern komma, säger Wallmark.
Men Ann Linde ser inte ut att dyka upp hos utrikesutskottet.
"Ansvarigt statsråd, utrikeshandelsminister Anna Hallberg, kommer att informera utrikesutskottet i enlighet med önskemålet om uppföljning till den information som Anna Hallberg lämnade i näringsutskottet den 4 maj.", skriver hennes pressekreterare Andreas Enbuske i ett mejl till TT.