Riksdagen vill spika gräns för häktning

Riksdagen är på väg att spika gränser för hur länge misstänkta får sitta häktade i väntan på åtal, trots kritik från åklagare. Justitieutskottet föreslår tre månader för unga upp till 18 år och nio månader för vuxna.

En majoritet i riksdagens justitieutskott föreslår tidsgränser för hur länge en misstänkt får sitta häktad i väntan på åtal. Arkivbild.

En majoritet i riksdagens justitieutskott föreslår tidsgränser för hur länge en misstänkt får sitta häktad i väntan på åtal. Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Brott & Straff2021-03-25 12:33

– Det införs tydliga tidsgränser men även en tydlig ventil för att kunna hantera de svåraste fallen, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i utskottet.

Förslagen finns i utskottets betänkande på regeringens proposition om effektivare häktningar och minskad isolering. Den 7 april blir det debatt och omröstning.

Gränserna ska enligt förslaget gälla i normalfallet. Finns det synnerliga skäl, till exempel att ett frisläppande skulle kunna kullkasta brottsutredningen, kan tiderna förlängas genom den "ventil" som Fredrik Lundh Sammeli talar om.

Går emot

Mot utskottets majoritet står Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De vill inte ha några tidsgränser för häktade.

– Helt huvudlöst, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna om tidsgränserna som nu ser ut att införas den 1 juli i år.

– Man gör det i en tid med växande kriminalitet och när grova brottslingar blir allt yngre, säger Forssell och pekar på den hårda kritiken från framförallt åklagare mot tidsgränser enligt förslaget.

Han ser risker för att gränserna försvårar brottsutredningar och gynnar misstänkta som bestämmer sig för att tiga i väntan på att tre eller nio månader ska ha gått.

Men Fredrik Lundh Sammeli hävdar att en utgångspunkt har varit att inte försämra brottsutredande myndigheters förmåga att utreda brott.

Andra har

– Jag tror också att det är viktigt att komma ihåg att tidsgränser inte är något unikt för Sverige, det finns i Danmark, Tyskland och Nederländerna. Och det är väldigt få som sitter häktade längre tid än de tidsgränser som vi kommer att gå fram med, säger han.

Enligt statistik från Åklagarmyndigheten var det 2020 tolv unga under 18 år som satt häktade i mer än tre månader. Totalt häktades 61 unga under 2020.

Bakgrunden till regeringens proposition och riksdagens betänkande är att Sverige under decennier har fått inhemsk och internationell kritik för långa häktningstider. Förslagen är till för att möta den.

Fakta: Förslagen

En misstänkt över 18 år får i normalfallet vara häktad högst nio månader i väntan på åtal.

En misstänkt under 18 år får vara häktad i tre månader.

Finns synnerliga skäl kan häktningarna förlängas.

En häktad under 18 års ålder får träffa personal eller någon annan i minst fyra timmar per dag.

Domstolen bestämmer vilka restriktioner åklagaren får ge häktade.

Åklagaren ska ge en tidsplan för sin förundersökning.

En gripen eller anhållen under 18 får hållas i arrest bara om det är absolut nödvändigt.

Misstänkta under 18 får bara anhållas om synnerliga skäl finns.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!