Det handlar om allt från pornografiskt material, "dickpics" (bilder på ett manligt könsorgan), grooming och förföljelse. Hot och hat som unga kvinnor och flickor tvingas utstå på internet. Det är oacceptabelt, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International i Sverige. Hon ger exempel på hur trakasserierna kan lyda:
– Det finns personer som säger: jag vet var du bor och kommer hem och våldtar dig, säger Mariann Eriksson.
Barnrättsorganisationen presenterar i dag en rapport med vittnesmål från 14 000 flickor och unga kvinnor från 22 olika länder – bland annat Norge, Kanada och Indonesien.
Studien bygger på både enkäter och djupintervjuer, som genomfördes från mars till maj i år. Mer än hälften av de medverkande, 58 procent, uppgav att de har utsatts för trakasserier online. …
Utpressning med nakenbild
En 20-årig kvinna från Sudan berättar:
“Jag brukade få meddelanden från killar som bad mig att skicka nakenbilder eller som utpressade mig för en bild jag postat som de tänkte redigera på ett vidrigt sätt och dela med alla.”
Ett mönster som framträder i Plan Internationals rapport är att det inte spelar någon roll var du bor, trakasserierna är lika vanliga världen över.
Sverige omfattas inte av studien, men flickor här är inte befriade från näthat – tvärtom.
– Vi har pratat med vårt ungdomsråd, som säger det ser ut så här i Sverige också. Det är lika illa, säger Mariann Eriksson.
Krav mot sociala medie-jättar
Plan International får rapporter om kvinnor och flickor som dels känner sig rädda, dels får sämre självkänsla efter att ha utsatts för hot och hat online, berättar Mariann Eriksson.
Vad gäller förövarna är de ofta anonyma. I rapporten uppgav 29 procent av flickorna som utsatts för trakasserier att förövaren var en person på sociala medier som de inte var vän med.
I hopp om förändring kräver nu flickor runt om i världen att sociala medie-jättarna Facebook, Instagram, Tiktok och Twitter tar större ansvar för sina användare. I ett öppet brev, publicerat av Plan International, framförs krav om att det ska bli lättare att rapportera trakasserier och våld.
– De (företagen) måste ta de här frågorna på allvar, säger Mariann Eriksson.