Saudiarabien slutar prygla dömda

Saudiarabien slutar tillämpa spöstraff, uppger myndigheterna. Reformen syftar till att öka de kraftigt beskurna mänskliga rättigheterna. Amnesty välkomnar beskedet, men konstaterar att hela rättsväsendet genomsyras av övergrepp.

Demonstranter i Österrike protesterar mot domen mot bloggaren Raif Badaw. Arkivbild.

Demonstranter i Österrike protesterar mot domen mot bloggaren Raif Badaw. Arkivbild.

Foto: Hans Punz/AP/TT

Brott & Straff2020-04-25 06:21

– Det är givetvis bra att det här straffet, som egentligen är tortyr, försvinner. Det borde ha försvunnit för länge, länge sedan, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International i Sverige.

Hon konstaterar samtidigt att Saudiarabiens retorik om reformer motsägs av hur det verkligen ser ut i landet, där bland annat terrorlagar används för att komma åt oppositionella.

– I princip alla oberoende röster har tystnat i landet. Amnesty uppmanar Saudiarabien att släppa alla samvetsfångar.

Godtyckliga gripanden

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty uppmärksammar regelbundet godtyckliga gripanden, tortyr och avrättningar i Saudiarabien. Kungadömet hamnar trea på listan över världens länder som verkställer flest dödsstraff. I fjol avrättades 184 människor, enligt bland andra den brittiska organisationen Repriev.

– Det är så mycket reformer som måste ske. Saudiarabien är känt för att använda sig av tortyr på flera olika sätt, inte minst för att tvinga fram erkännanden. Vi har inte sett att det skulle minska. Vid dödsstraff är det tydligt att många erkännanden har skett under tortyr, säger Hedenborg.

Hundratals piskrapp

Prygel utdöms för en rad förseelser i den absoluta monarkin, där sträng islamisk lag tillämpas. Inte sällan delas hundratals piskrapp ut, med allvarliga konsekvenser och risker för den dömdas hälsa och liv.

– Det här beslutet garanterar att dömda som tidigare hade fått prygel som påföljd från och med nu får böter eller fängelsestraff, säger Awad al-Awad, ordförande i Saudiarabiens statliga människorättskommission, om den oväntade reformen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Bloggaren Raif Badawi är en av flera fångar som kommit att bli symbol för landets drakoniska rättsväsende. Han dömdes 2014 till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och för att ha bloggat för sekularism och yttrandefrihet. Flera länder har utan framgång uppmanat Saudiarabien att släppa honom fri.

– Det man undrar är vad som händer med alla dem som redan är dömda, säger Ami Hedenborg och nämner just Badawi.

– Du dör av 1 000 piskrapp, det är en dödsdom. De utdelade 50 av dem, sedan har man inte hört av honom.

Pristagare avled i fängelse

Även domen 2013 mot människorättsaktivisten Abdullah al-Hamid är ett fall som har väckt internationell uppmärksamhet. al-Hamid avled i fängelset på fredagen, enligt flera rättighetsorganisationer.

Dödsorsaken uppges vara ett slaganfall, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men det har kommit rapporter om att al-Hamid torterats i fångenskapen och att han nekats nödvändiga mediciner.

al-Hamid tilldelades 2018 tillsammans med sina landsmän Mohammad Fahad al-Qahtani och Walid Abu al-Khair en utmärkelse från svenska Right livelihood-stiftelsen. Motiveringen var deras "visionära och modiga ansträngningar för att reformera det totalitära politiska systemet i Saudiarabien, med utgångspunkt i universella mänskliga rättigheter".

Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki. All politisk makt ligger hos kungafamiljen Al Saud. De flera tusen prinsarna dominerar både näringslivet och offentliga ämbeten på alla nivåer.

Politiska partier är förbjudna. Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik.

I praktiken styrs landet i dag av den åldrige kung Salmans son, kronprins Mohammed bin Salman. Kronprinsen har sedan han tillträdde beskrivits som maktfullkomlig.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!