Sis: Säkerhetsarbetet 10–15 år eftersatt

Säkerhetsarbetet på svenska ungdomshem är kraftigt eftersatt. Det anser Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid Statens Institutionsstyrelse (Sis), efter att två dömda män fritagits från Råbyhemmet utanför Lund. –Vi ligger 10–15 år efter i de här frågorna, säger hon.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (Sis) håller pressträff om fritagningen på ungdomshemmet Råby i Lund.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (Sis) håller pressträff om fritagningen på ungdomshemmet Råby i Lund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2020-08-20 18:25

Råbyhemmet är ett av hemmen som Sis ansvarar för. Det var mitt under en promenad på hemmets rastgård som de två personerna blev fritagna.

– Den här myndigheten har ett stort arbete att göra inom säkerhetsområdet för i dag har vi ingen säkerhetsorganisation överhuvudtaget, säger Åbjörnsson Hollmark på en presskonferens med anledning av fritagningen.

Hon berättar att händelsen som inträffade på onsdagskvällen utanför Lund, där två tonåringar dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök fritogs, har lett till att alla i myndighetens ledningsgrupp samlats för att se vilka åtgärder som krävs och höja beredskapen, speciellt eftersom de fritagna har kopplingar till gängkriminalitet.

– Bland annat kartlägger vi de ungdomar som vi har på våra LSU-avdelningar för att se vilka andra gängkriminella vi har där och ser ifall vi behöver ha extra vaksamhet, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Samtidigt anser Elisabet Åbjörnsson Hollmark att samhället inte är tillräckligt bra rustat för att hantera en gängkriminalitet som i Sverige blir allt grövre.

Säkerhetsprojekt

Sedan tidigare har Sis startat ett nytt säkerhetsprojekt. Tanken är att det ska leverera förslag till en ny säkerhetsorganisation såväl som nya sätt att arbeta. Fredrik Oljeqvist är it-direktör men ansvarar också för säkerhetsområdet – utan att ha några medarbetare på den avdelningen för tillfället. Han är nu del i säkerhetsprojektet och säger att verksamheten idag är spretig och att myndighetens olika hem kan se väldigt olika ut säkerhetsmässigt.

– På vissa ställen funkar det väldigt bra och på vissa ställen ser det mindre bra ut, säger han.

I grunden räknas Råbyhemmet som en välfungerande institution, enligt Fredrik Oljeqvist. Men problemet där är att man saknar yttre säkerhetsstängsel.

– Personalen får ingen förvarning om något är på väg att hända, säger han.

Kopplingar till gängkriminalitet

De två unga männen, 18 respektive 19 år gamla, fritogs av maskerade män som strax innan klockan 20 på onsdagen hotade personal på Råbyhemmet med skjutvapen innan de lämnade området i två olika bilar. Åtminstone en av dem har kopplingar till gängkriminalitet.

Polisen undersöker nu flera spår i sökandet efter de fritagna och deras medhjälpare. De fritagna är inte hemmahörande i Skåneregionen.

– Vi vet vilka de är, var de är hemmahörande, var de brukar vistas och vilka kontakter de har. Vi känner till deras flickvänner, anhöriga och så vidare. Så under dagen kommer vi fortsätta att leta efter de två personerna utifrån de uppgifter vi har, säger Calle Persson på polisen region Syd.

På torsdag förmiddag utfärdade polisen ett rikslarm med anledning av rymningen. På Råbyhemmet finns bland annat pojkar i åldern 14–20 år som dömts till sluten ungdomsvård (LSU).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!