En förundersökning om dödsfallet inleddes på onsdagen om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
Sjuksköterskan, som var i 40-årsåldern, arbetade på sjukhuset i Huddinge med att vårda patienter sjuka i covid-19. Sjukhuset har i en kommentar till Aftonbladet uppgett att hon testade positivt för viruset den 17 april. Sedan insjuknade hon och avled efter fyra dagar i sitt hem.
Skyddsombud på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polisen eftersom de menar att skyddsutrustningen på avdelningen inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer.
Ska hålla förhör
Kammaråklagare Jennie Nordin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål säger att anmälan gjordes i fredags den 24 april.
– Inledningsvis vill jag höra skyddsombuden för att få lite mer omständigheter kring vad deras anmälan avser, säger Jennie Nordin.
Vad för typ av utrustning som saknades och om sjuksköterskan arbetade utan skydd är frågor som hon vill ha svar på. Åklagaren kommer också att utreda vilken dödsorsaken var.
Dödsfallet utreds som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, vilket är vanligare vid olyckor på byggarbetsplatser eller industrier. Att utreda brott på en vårdavdelning där en anställd misstänks ha avlidit av en infektion är ovanligt.
– Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Jennie Nordin.
Karolinska svarar ej
Det finns ingen misstänkt person i dagsläget.
– När vi utreder det kommer vi att titta brett på vilka som i sådana fall kan hållas ansvariga för att man gjort avsteg från skyddsutrustningen. Men vem det är och var det ansvaret ligger kan jag inte svara på i dag, säger Jennie Nordin.
Karolinska universitetssjukhuset vill inte svara på några frågor om fallet utan skriver i en kommentar till TT:
"Sjukhuset följer rekommendationer för skyddsutrustning från Folkhälsomyndigheten och WHO. I övrigt hänvisar vi till polisen för att inte förekomma den pågående förundersökningen. Vi har inga fler kommentarer i ärendet."
Bemanning och belastning
Vårdförbundets avdelningsordförande i Stockholm Gunilla George hoppas att åklagaren genomför en grundlig, bred utredning om inte bara skyddsutrustning utan också om bemanning, belastning och återhämtning på sjukhuset.
– Många sådana saker är extremt viktiga och det vet vi utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv att när vi är stressade och har hög belastning är det mycket enklare att göra fel än när man har lugn och ro omkring sig.
Hon har inga detaljer om förutsättningarna på den aktuella avdelningen som sjuksköterskan arbetade på. George säger att det är viktigt att få klarhet i dödsorsaken men är tydlig med att arbetsgivaren redan nu måste ta sitt arbetsmiljöansvar.
– Jag förutsätter att man nu tittar på de här detaljerna på Karolinska universitetssjukhuset för att se om det är något man omedelbart kan åtgärda.