Utredningen som nu tillsätts av regeringen ska se över möjligheterna att stärka arbetet med att bekämpa den organiserade brottsligheten mot välfärdssystemen, och bidragsbrott mot Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, CSN, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.
Regeringen ser i dag flera exempel på hur den organiserade brottsligheten riktar in sig mot välfärden, säger Ardalan Shekarabi på en pressträff, och betonar vikten av att agera kraftfullt.
– Alla former av brott mot välfärden är en attack mot samhället i sin helhet.
Utredare blir kriminologen Amir Rostami, som säger att han ser fram emot att "kavla upp ärmarna" för att minska de felaktiga utbetalningarna.
Brotten ökar
Rostami säger att uppklarningsgraden för brott mot välfärden ganska låg, samtidigt som antalet brott har ökat.
– Effektiviteten behöver förstärkas, säger han.
De felaktiga utbetalningarna har uppskattats till mellan 11 och 27 miljarder kronor.
– Där behöver man bli mer träffsäker kring hur mycket det egentligen är och hur vi kan minska de felaktiga utbetalningarna, säger Amir Rostami och fortsätter:
– Det enda sättet för oss att upprätthålla legitimiteten i systemen är att säkerställa att rätt ersättning går till rätt aktör, säger Amir Rostami.
Förstärkt stöd
Frågan är om eventuellt hårdare kontroller för att förhindra brott kan leda till längre handläggningstider hos till exempel Försäkringskassan.
– Vår inriktning handlar om att bekämpa brottsligheten. Sedan måste självklart kontrollmekanismerna förstärkas. Men det är oerhört viktigt att vi bekämpar brottsligheten men samtidigt fokuserar på att stödet till dem som har rätt att få de förmåner som ingår i våra socialförsäkringen förstärks, säger Shekarabi.
Utredningen ska också lämna förslag om ansvar och befogenheter ska flyttas över från en eller flera av de brottsutredande myndigheterna till de utbetalande myndigheterna.
Utredningen ska vidare analysera och lämna förslag om ett administrativt sanktionssystem för vissa bidragsbrott.