Skärpt straff för attack på regimkritiker

Hovrätten skärper straffet för mannen som attackerade den tjetjenske regimkritikern Tumsu Abdurachmanov i Gävle med en hammare. Straffet för den medhjälpande kvinnan sänks dock – och några säkra kopplingar till den tjetjenska regimen slås inte fast.

Tumsu Abdurachmanov utanför säkerhetssalen i Attunda tingsrätt i november 2020. Arkivbild.

Tumsu Abdurachmanov utanför säkerhetssalen i Attunda tingsrätt i november 2020. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott & Straff2021-04-01 05:31

Tingsrätten i Gävle slog i sin dom fast att mordförsöket på Abdurachmanov kunde kopplas till den regimkritiska verksamhet han drivit på internet, och menade att det framstod som självklart att en penningstark stat låg bakom, då attacken föregåtts av noggrann planering till stora kostnader.

Abdurachmanov är en av de mest välkända kritikerna av den tjetjenska regimen, och tingsrätten pekade även på den "blodshämnd" som Magomed Daudov, talman i Tjetjeniens parlament, uttalade mot bloggaren i mars 2019 som förklaring till dådet.

Hovrätten för nedre Norrland går inte lika långt.

Inga säkra slutsatser

Mannen har själv berättat att han fått i uppdrag att döda bloggaren, och "mycket talar för" att hans regimkritiska verksamhet utgör motivet – men hovrätten tycker inte att utredningen ger "tillräckligt underlag för några säkra slutsatser varken avseende kopplingen till den tjetjenska ledningen eller det bakomliggande motivet till gärningen".

Abdurachmanovs målsägarbiträde Jens Sjölund tycker bedömningen är märklig.

– Jag vet inte riktigt vad som ska krävas för att man ska kunna slå fast att andra statsaktörer agerar på svensk mark. Om du ska ha ett erkännande från presidenten i ett annat land är det verkligen att begära för mycket. För Säpos utredning i det här avseendet är verkligen gedigen.

Det var den 26 februari förra året som Abdurachmanov attackerades av en man med en hammare när han låg och sov i sin bostad i Gävle. Abdurachmanov skadades i huvudet men lyckades övermanna sin angripare, och fick sedan mannen att erkänna att han hade kommit från Moskva, ett erkännande som bloggaren filmade och publicerade på sina kanaler.

Skärper straffet

I tingsrätten dömdes angriparen, en rysk man i 30-årsåldern, för mordförsök till tio års fängelse och livstids utvisning. Hovrätten dömer honom i stället till 12 års fängelse och utvisning.

Rätten anser att det finns flera försvårande omständigheter, bland annat att attacken skedde när Abdurachmanov sov, att angreppet utgjorde ett beställningsmord samt att mannan agerade med "tydligt avsiktsuppsåt".

Mannen själv har endast erkänt grov misshandel och sagt att han aldrig haft för avsikt att döda, utan endast skada, eftersom han inte vågade neka sin uppdragsgivare, en namngiven utländsk medborgare som varit häktad i sin frånvaro.

Han försvarare Gustaf Andersson är "rejält besviken" över domen.

– Hovrätten tycker det är ställt utom rimligt tvivel att målsägaren har utsatts för två slag med hammaren, men rättsintyget ger tydligt att det är ett slag med hammaren. Och det är det hela uppsåtet faller på. Hovrätten menar att det upprepade våldet visat på avsikt att döda honom, och det är en felaktig bedömning.

En kvinna som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mordförsök får dock sitt straff sänkt från åtta till ett år och sex månaders fängelse. Hon utvisas från Sverige i fem år.

Kvinnan hade ett förhållande med Abdurachmanov och hade hjälpt till genom att bland annat fota inne i lägenheten före attacken, samt släppa in angriparen i lägenheten. Men hovrätten anser inte att det är bevisat att hon hade uppsåt till att han skulle dö. Rubriceringen blir därför i stället medhjälp till grov misshandel.

Rätten var oenig och en ledamot ville fastställa tingsrättens dom mot kvinnan.

Fakta: Dåd mot regimkritiker

Attacken mot Tumsu Abdurachmanov i februari 2020 i Gävle hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.

Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som ansvarig för dåden.

Den 30 januari 2020 dödades bloggaren Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike, och i juli sköts en välkänd kritiker av regimen ihjäl i Wien i Österrike.

I augusti 2019 sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på ljusa dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!