Skottdåd i Värnamo: "Inte slumpartat"

Värnamo har drabbats av tre skottlossningar på kort tid. Om det finns ett samband med fjolårets våldsspiral är dock oklart, enligt polisen. –Men det är inte slumpartade skjutningar, säger den lokale polischefen Håkan Boberg.

Brott & Straff2020-05-26 10:54

Vinterhalvåret 2018–2019 skakades Värnamo av en rad våldsbrott. Bilar sprängdes och flera skottlossningar inträffade, bland annat i samband med en vild biljakt genom centrala Värnamo i början av januari.

Nu har kommunen på kort tid drabbats av tre nya skottdåd.

Efter en skottlossning i centrala Värnamo i förra veckan avlossades flera skott mot en lägenhet i Rydaholm, i den sydöstra delen av kommunen, i lördags. På måndagskvällen skottskadades en man i 20-årsåldern i ett bostadsområde i Värnamo.

– Det är en man i 20-årsåldern, skriven i Värnamo kommun. Vi känner till honom sedan tidigare, men inte för någon grövre brottslighet, säger Håkan Boberg, som är lokalpolisområdeschef i Värnamo.

"Nya aktörer"

Hur händelserna hänger ihop är lite för tidigt att säga. Det är också oklart om det finns kopplingar till fjolårets våldsdåd, enligt Håkan Boberg.

– Vi har inte hela bilden klar för oss än. Men det är inte slumpartade skjutningar mot allmänheten, utan det är i kriminella kretsar som samtliga händelser ägt rum, säger han.

– Däremot ser vi lite nya aktörer, det är en lite annorlunda bild jämfört med i fjol.

"Inte avslutat"

Polisen beskriver fjolårets våldsspiral som en konflikt mellan två kriminella grupperingar i och omkring Värnamo. Händelserna ledde till ett intensivt utredningsarbete, som resulterade i en rad rättsfall och domar.

– Vi kraftsamlade och gjorde bland annat ganska mycket beslag av vapen. Det utdömdes totalt 26 års fängelse efter de utredningarna, säger Håkan Boberg.

– Men vi konstaterade redan då att problemet inte är avslutat, utan vi kommer att få fortsätta jobba vidare med det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!