Svensk politiker dömd till fängelse i Turkiet

Den kurdisk-svenska politikern Lütfi Baksi har dömts till sex års fängelse i Turkiet för påstått samröre med en terrororganisation. Själv menar Baksi, som befinner sig i Sverige, att han utsätts för förföljelser.

Enligt domstolen i Diyarbakir i Turkiet har Lütfi Baksi gjort sig skyldig till samröre med terrorister.

Enligt domstolen i Diyarbakir i Turkiet har Lütfi Baksi gjort sig skyldig till samröre med terrorister.

Foto:

Brott & Straff2020-06-17 21:40

En domstol i Diyarbakir i sydöstra Turkiet dömde på onsdagen Lütfi Baksi till sex år och tre månaders fängelse, berättar han för TT. Enligt domstolen har han gjort sig skyldig till samröre med terrorister.

77-årige Lütfi Baksi, som är far till författaren Kurdo Baksi och tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S), var tidigare partiledare för det prokurdiska partiet Kadep. Han är svensk medborgare och sedan åttiotalet bosatt i Sverige.

Själv förnekar han allt samröre med terrorstämplade organisationer, som exempelvis PKK.

– Jag har ju ett eget parti, som bildats för att lösa det kurdiska problemet med dialog, utan vapen, säger Lütfi Baksi.

Baksis advokat planerar att överklaga domen, men tills frågan är avgjord vågar Lütfi Baksi inte återvända till Turkiet. Hans son Kurdo Baksi anser att domen mot fadern ett led i en kampanj mot politiskt aktiva kurder.

– Man har inlett en juridisk jakt på politiskt aktiva kurder, både i och utanför Kurdistan. Min pappa kan vara ett av namnen, men det är tiotusentals som fängslas och som inte är svenska medborgare, säger Kurdo Baksi.

Företrädare för prokurdiska partier – inte minst HDP, landets tredje största parti – anklagas regelbundet för att ha kopplingar till den terrorstämplade gerillan PKK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!