Terrormisstänkta skulle hämnas generals död

Två män sitter häktade i Sverige misstänkta för stämpling till terrorbrott utomlands. Nu pekas en av dem ut som hjärnan bakom ett planerat dåd i Etiopien, som skulle ske som hämnd för mordet på den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

Den iranske generalen Qassem Soleimani dog i en amerikansk drönarattack för drygt ett år sedan. Arkivbild.

Den iranske generalen Qassem Soleimani dog i en amerikansk drönarattack för drygt ett år sedan. Arkivbild.

Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Brott & Straff2021-02-21 10:59

Det planerade attentatet skulle enligt Etiopiens säkerhetstjänst genomföras i huvudstaden Addis Abeba mot Förenade Arabemiratens ambassad, skriver Kvällsposten.

Amerikansk underrättelsetjänst pekar i New York Times ut en av de män som gripits i Sverige som huvudman. "Etiopien och Sverige samarbetade och avbröt sammansvärjningen", säger konteramiral Heidi K Berg i ett uttalande.

Enligt Kvällsposten handlar det om en man i 45-årsåldern från Västsverige med eritreanskt medborgarskap. Han greps i december förra året när han landade på Arlanda.

Den andre mannen, även han i 45-årsåldern, greps i Skåne bara någon dag senare, har åklagaren Hans-Jörgen Hanström tidigare berättat.

De är på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott som skulle ske utomlands. Båda nekar till brott.

Förenade Arabemiratens ambassad ska ha valts ut som mål på grund av landets närmande till Israel.

Hans-Jörgen Hanström säger till Kvällsposten att han inte har några kommentarer till uppgifterna från USA:s underrättelsetjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!