Tidigare bank-vd dömd – slipper böter

En tidigare vd för Sörmlands sparbank har dömts för tre fall av bedrägeri, men kommer undan med villkorlig dom.

En tidigare vd för Sörmlands sparbank har dömts till villkorlig dom för att ha använt bankens pengar för privata ändamål. Arkivbild.

En tidigare vd för Sörmlands sparbank har dömts till villkorlig dom för att ha använt bankens pengar för privata ändamål. Arkivbild.

Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Brott & Straff2021-04-02 23:07

Mannen döms i Nyköpings tingsrätt för att med bankens pengar bland annat ha betalat middagar, dyra hotellnätter, golfutrustning och en spavistelse. Eftersom han tidigare inte är straffad tycker tingsrätten att det räcker med villkorlig dom. Han slipper också böter eftersom rättsprocessen på grund av coronapandemin tagit ovanligt lång tid, rapporterar SVT Sörmland.

Den tidigare bank-vd:n misstänktes även för trolöshet mot huvudman, men där frikänns han av domstolen.

Det var anonyma uppgifter via bankens egen visselblåsarfunktion som ledde till att mannen polisanmäldes 2016. Två år senare lades utredningen ned eftersom åklagaren kom fram till att bevisen var otillräckliga. Men under hösten 2019 återupptogs förundersökningen, som nu alltså lett till fällande dom.

Åklagaren Fredrik Ingblad säger till SVT att han inte delar tingsrättens bedömning, men att domen troligtvis inte kommer att överklagas.

– Framför allt för att påföljden inte skulle bli en annan och sen har det gått lång tid, säger han.

Enligt försvarsadvokaten Andreas Natt och Dag är hans klient är besviken över att domstolen fällt honom för bedrägeri. "Vi behöver nu tid att närmare analysera domen och kommer därefter ta ställning till om vi ska överklaga", skriver advokaten i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!