Toppjurist inte längre misstänkt för våldtäkt

Den toppjurist som anklagats för våldtäkt i ett uppmärksammat fall misstänks inte längre för brott. Utredningen har lagts ned, meddelar åklagaren.

En uppmärksammad våldtäktsutredning i Uppsala läggs ned. Bilden är tagen i samband med häktningsförhandlingen. Arkivbild.

En uppmärksammad våldtäktsutredning i Uppsala läggs ned. Bilden är tagen i samband med häktningsförhandlingen. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott & Straff2021-03-23 14:33

Mannen, som är i 70-årsåldern och har haft en rad högt uppsatta positioner inom det svenska rättsväsendet, har suttit häktad i tolv dagar och släpps nu fri. Anklagelserna mot honom har gällt en våldtäkt som skulle ha begåtts under julhelgen förra året. Han anmäldes av en kvinna i 30-årsåldern.

"Under tiden mannen varit häktad har vi hållit förhör med inblandade och vittnen och vi har gått igenom de beslag som gjorts. Den samlade bedömningen som jag gör nu är att bevisningen inte räcker för en fällande dom", säger kammaråklagare Annika Bokefors i ett skriftligt uttalande.

Hon förklarar sitt tidigare beslut att begära mannen häktad med att han bedömdes kunna påverka utredningen.

"Kvinnans uppgifter om att hon vid tiden för samlaget befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av sömn och berusning hade sådant stöd i utredningen att jag bedömde att mannen skulle vara häktad", fortsätter Bokefors meddelande.

Mannen har bestridit anklagelserna och försökte förra veckan förgäves överklaga Uppsala tingsrätts häktningsbeslut till Svea hovrätt.

Nu hävs beslutet, förundersökningen läggs ned och han är inte längre misstänkt för brott, slås det fast i Åklagarmyndighetens pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!