Tullen trappar upp i småbåtshamnar

Narkotikasmuggling via småbåtshamnar har blivit vanligare i takt med att kontrollerna vid Öresundsbron och de stora färjehamnarna har blivit effektivare, tror tullen. Räkna med ökad tullnärvaro i de mindre hamnarna i sommar.

Räkna med ökad tullnärvaro i småbåtshamnar i sommar. Arkivbild.

Räkna med ökad tullnärvaro i småbåtshamnar i sommar. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2021-06-08 20:15

– Vi har ändrat vår strategi för att vi ska vara synliga på fler platser, säger Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef i Tullverkets södra region.

Uppfinningsrikedomen för att minimera upptäcktsrisken vid narkotikasmuggling är stor, konstaterar han. Och nu har den risken blivit större för den som försöker ta in narkotika via de större hamnarna eller via Öresundsbron.

Tullen har för det första betydligt mer personal i yttre tjänst efter att ha tilldelats en större del av budgetkakan. Oscar Lindvall vill inte nämna något antal, men säger att antalet tulltjänstemän i yttre tjänst nu är tillbaka på 2013 års nivå.

Tekniska hjälpmedel

På senare år har också flera viktiga tekniska hjälpmedel tillkommit. Nu finns till exempel selekteringskameror som väljer ut fordon via nummerplåtsavläsning.

– De hjälper oss att välja ut fordon som det finns anledning att misstänka sysslar med sådan här verksamhet. Då går det en signal till tjänstemännen som vet att den här bilen kommer, säger Oscar Lindvall.

Tullen kan numera också skanna fordon som kommer via Öresundsbron och färjorna.

– Det är klart att om vi gör fler kontroller och har bättre tekniska hjälpmedel, så talar det för bättre förutsättningar att hitta narkotikan som kommer in i landet. Beslagsstatistiken för 2020 bär ju syn för sägen när vi slår alla tiders rekord.

Vill ha tips

Att smugglarna väljer alternativa vägar har tullen sett flera exempel på. Att använda sig av mindre fritidsbåtar är en sådan metod. Med allmänhetens hjälp hoppas tullen att bli bättre på att komma åt den här typen av smuggling – därav planerna på högre tullnärvaro.

– Vi vill inte bara spana, utan även åka ut och visa att "här finns vi, det kan bli en kontroll i den här hamnen". Vi vill också skicka ut ett budskap till allmänheten om att Tullverket finns. Det går att ringa till tullen om man ser någonting skumt. Vi vill få fler tips, säger Oscar Lindvall.

Tipsen kan vara helt avgörande, för tulltjänstemännen får bara kontrollera båtar om det finns anledning att tro att de kommer från utlandet och att det finns anmälningspliktiga varor ombord.

Oscar Lindvall understryker att tullen i det här arbetet samarbetar tätt med Kustbevakningen, som har tillgång till både båtar och flyg, och därmed har en överblick exempelvis över småbåtstrafiken mellan Danmark och Sverige.

Utöver småbåtshamnarna kommer större fokus också att läggas på smuggling via stora fartyg som släpper narkotika i havet – även detta i samarbete med Kustbevakningen.

Ett sådant smugglingsförsök avslöjades i september förra året utanför Höganäs. De som skulle fiska upp narkotikan råkade ut för dåligt väder och motorhaveri – i stället flöt 69 kilo kokain iland på stranden och kokainfiskarna har dömts till långa fängelsestraff.

"Lite skrämmande"

Även i Danmark har sådana smugglingsmetoder avslöjats. Efter ett tips från svensk polis avslöjades förra året att 100 kilo kokain förpackat i vattentäta säckar kastats i havet utanför Langeland i Danmark.

– Det är ingen som vet hur ofta det här har skett tidigare, säger Oscar Lindvall.

Han tycker själv att utvecklingen är skrämmande.

– Det är lite chockartat ibland när man ser hur mycket narkotika som kommer in i landet och när man börjar tänka på hur mycket som faktiskt hade kunnat komma in om man inte hade varit på plats. Den är lite skrämmande den tanken.

Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef i Tullverkets södra region, säger att tullen vill få fler tips och att det går att ringa dem om man ser något skumt. Arkivbild.
Oscar Lindvall, biträdande kontrollchef i Tullverkets södra region, säger att tullen vill få fler tips och att det går att ringa dem om man ser något skumt. Arkivbild.
Fakta: Tullens beslag 2019-2020

Tullens beslag jämförda mellan 2019 och 2020:

Cannabis ökade från drygt 1,1 ton till nästan 3,9 ton.

Kokain ökade från 43 kilo till 216 kilo.

Amfetamin minskade från 334 kilo till 216 kilo.

Heroin minskade från knappt 60 kilo till 22 kilo.

Skjutvapen ökade från 58 till 142 skjutvapen.

Explosiva varor nästan fördubblades till över 10 500 stycken.

Alkoholbeslagen ökade från 450 000 liter till 508 000 liter.

Källa: Tullverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!