Pär Halldén, kommenderingschef och polisområdeschef i Uppsala län, påpekar att en särskild händelse sattes i gång regionalt sedan handgranaten detonerat i ett trapphus i stadsdelen Sala backe i Uppsala tidigt på lördagsmorgonen. Det innebar att större resurser kunde sättas in både regionalt och nationellt och att polisen kunde kraftsamla med många verktyg i lådan för att utreda händelsen.
– Det har lett till att vi har fattat intresse för två individer. De individerna har vi haft uppsikt över och vi fick dem senare också anhållna, säger Halldén till TT.
De två anhållna är skäligen misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Halldén framhåller att det är särskilt allvarligt att attacken tros vara riktad mot en polis. I förlängningen innebär det ett angrepp också mot hela Polismyndigheten, mot rättssamhället och mot samhället i stort, säger han.
"Känner till"
Anhållandena skedde på lördagskvällen. Halldén är tystlåten och vill på grund av förundersökningssekretess inte kommentera om det är män eller kvinnor som anhållits eller säga något om deras åldrar.
TT: Var greps de?
– De greps i Uppsala kommun.
Halldén vill inte heller säga om gripandena skedde inom- eller utomhus.
TT: Är de två kriminellt belastade sedan tidigare?
– Vi känner till de här personerna och det är klart att vi har en del kunskap om dem, svarar Halldén.
På frågan om polisen har haft eller just nu har insatser som är riktade mot intressen som de två anhållna är inblandade i svarar han:
– Det väljer jag att inte kommentera.
Oklart antal misstänkta
Halldén vill heller inte berätta om fler personer är, eller kan tänkas bli, misstänkta.
TT: Har ni fler frihetsberövade, även om de inte är anhållna?
– Jag väljer att inte kommentera innehållet i förundersökningen alls just nu, för att vi är i ett så tidigt skede.
Enligt Halldén har tekniska undersökningar utförts av regionens polis samt av nationella bombskyddet och ungefär 150 förhör har hållits i ärendet.
– Vi har haft både spaningsverksamhet och underrättelseverksamhet i gång och vi försöker på alla sätt skapa oss en bild av vad som har hänt.
Attack mot rättsstaten
Halldén säger samtidigt att hypotesen om att den polisanställda var målet är en av flera som utreds och att ett antal spår följs parallellt.
Den särskilda händelsen avslutades på söndagskvällen, och förundersökningen ska fortsätta inom ramen för det ordinarie arbetet.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) kopplar granatattacken till polisens arbete mot grovt kriminella. I ett uttalande i lördags kallade han händelsen för ”ett angrepp på vår rättsstat och hela det svenska samhället".