Tvångstankar bakom dubbelmordet i Linköping

Den 37-årige man som åtalas för dubbelmordet i Linköping "fick en bild i sitt inre" som gav honom en tvångstanke att han måste döda. –Allt tyder på att det är två slumpvis utvalda offer, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

Poliser vid mordplatsen den 19 oktober 2004. Arkivbild.

Poliser vid mordplatsen den 19 oktober 2004. Arkivbild.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Brott & Straff2020-09-02 06:55

För snart 16 år sedan knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping. Nu åtalas 37-åriga Daniel Nyqvist, som har erkänt gärningen för två fall av mord. Enligt stämningsansökan begicks morden med uppsåt.

– Allt tyder på att det faktiskt är så att det handlar om två slumpvis utvalda offer. Vi har inte fått fram att det finns någon koppling mellan honom och de här personerna, säger åklagare Britt-Louise Viklund på en pressträff.

Motivet har intresserat många, säger hon.

– Hans förklaringar till gärningarna är svårförståelig, det är svårt att förstå hur han tänkt. Han har sagt att han mådde dåligt en tid inför händelserna och fick en bild i sitt inre att han var tvungen att döda två personer. Just den här dagen vaknade han och kände att det här var den dagen det måste ske, säger Britt-Louise Viklund.

"Ro i sinnet"

I förhöret säger 37-åringen:

– Man måste döda två stycken. För att få ro i sinnet.

Han berättar att han hade haft sömnsvårigheter på grund av att han kände att han var tvungen att göra detta. Tidigare hade han tänkt liknande tankar, men avfärdat dem.

– Men den morgonen vaknade jag upp, det var den dagen. Jag vet inte varför den dagen. Det gick som på automatik som...

Enligt åklagaren tog Daniel Nyqvist, den 19 oktober 2004, bussen in till Linköping för att leta efter offer.

– Det var en slump som gjorde att han gick in i området där angreppen skedde. Han angrep först den lille pojken. Han ansåg att det var ett lämpligt offer eftersom han inte vill ha någon som gjorde motstånd. Han angrep honom bakifrån. När han tittade upp fick han syn på kvinnan som befann sig i närheten och angrep även henne, säger åklagaren.

Tvättade av sig blod

Efter det lämnade han platsen.

– Han slängde ifrån sig sin mössa och tvättade av sig blodet på McDonalds, väntade på bussen och åkte hem, säger Viklund.

Han ska aldrig ha berättat för någon om morden.

– Efter det här mådde han bättre säger han. Och efter händelsen har han inte mer känt det här tvånget, fortsätter Viklund.

37-åringen har förhörts fyra gånger och hans berättelse har inte ändrats, enligt åklagaren.

I förhören säger han att han aldrig träffat något av offren förut. Han minns inte hur många knivhugg som träffade pojken.

– Nej, det gick som på automatik.

Han sade inget till pojken innan han anföll honom bakifrån. Han sade heller inget till kvinnan och han kommer inte ihåg att hon sade något.

– Jag gick ju omkring som i ett töcken...

Långt straff

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder den mördade pojkens familj. Hon säger att mordet varit en stor tragedi för familjen.

– Det har också varit förknippat med oro, rädsla, trauma och ångest. Det har varit en lång väntan och familjen har inte trott att mordet någonsin skulle lösas. Att åtal nu väckts är förstås förenat med en lättnad, säger hon.

Prövningen i domstol kommer enligt Massi Fritz förmodligen att leda till en fällande dom och rättspsykiatrisk vård.

– Det man från de anhörigas sida hoppas på är att det blir många, många år.

Inga spår

Utredarna har inte hittat några tecken på att Daniel Nyqvist kan ha begått fler brott under de 16 år som förflutit sedan dubbelmordet.

– Har han gjort något mer har han inte lämnat några spår efter sig för då hade vi fått träff på det. Att det inte har hänt något under de här åren är verkligen tur, säger Viklund.

Råheten i attacken på Åsgatan chockade Linköping. Polisen kunde snabbt säkra flera spår efter gärningsmannen och hyste goda förhoppningar om att fånga honom. Men trots att man hittade mordvapnet, mannens blodiga mössa och fingeravtryck, och trots att kvinnan kunde beskriva mannen innan hon dog, var utredningen resultatlös i nästan 16 år.

Men tisdagen den 9 juni 2020 meddelade polisen sensationellt att en man hade gripits för morden.

"Nöjda och stolta"

Gripandet kunde ske genom ett pilotprojekt där polisen i Linköping anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att hitta gärningsmannen. Kort därpå framkom att mannens dna matchade det från brottsplatsen och strax därefter meddelade mannens advokat att 37-åringen hade erkänt dubbelmordet.

– Från polisens håll säger vi i dag – äntligen, äntligen, äntligen, säger kommissarie Jan Staaf, chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland, på onsdagens pressträff.

– Utredningsgruppen känner sig lite nöjda, lite stolta och lättade över att gärningsmannen inte bragt fler om livet. Det är nu domstolens sak att säga om det här är rätt person.

VIss lättnad

Den misstänkte mannens advokat Johan Ritzér säger till TT att hans klient tycker synd om offren och de anhöriga.

– Han har uttryckt ånger inför vad han har gjort. Samtidigt som han understryker att vid det tillfället just då så kände han ett väldigt starkt tvång.

Ritzér säger att han upplever att Daniel Nyqvist känner en viss lättnad efter att han avslöjats.

– Jag upplever också att han söker efter hjälp helt enkelt.

Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket lider mannen av en allvarlig psykisk störning – och det anses han även ha gjort vid gärningstillfället – vilket innebär att han inte kommer att kunna dömas till fängelse. Det som blir aktuellt vid en fällande dom är rättspsykiatrisk vård.

En av polisens tekniker lämnar brottsplatsen med bevis, 19 oktober 2004.
En av polisens tekniker lämnar brottsplatsen med bevis, 19 oktober 2004.
Fakta: Hittades genom släktforskning

Många svenskar har de senaste åren skickat in sitt dna till kommersiella företag i hopp om att få veta mer om sitt genetiska ursprung, eller kanske för att hitta en avlägsen släkting i USA.

Men dna-databaserna har också blivit ett viktigt verktyg för polisen, som kan använda dem för att lösa grova brott.

En lagändring som trädde i kraft i början av 2019 gör det möjligt för polisen att göra så kallade familjesökningar, där dna-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som dna-spåret kommer ifrån.

I ett pilotprojekt beslutade polisen i Linköping förra året att skicka dna-profilen från gärningsmannen vid dubbelmordet i Linköping 2004 till inledningsvis två kommersiella dna-databaser – Gedmatch och Family tree. Den senare är en av de mest använda bland svenskar.

I juni lyckades man hitta två bröder som matchade dna-profilen, och efter att ha topsat dem båda kunde man konstatera att den ene broderns dna stämde överens med dna från gärningsmannen. Kort därpå erkände han dubbelmordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!