Stödköpsprogrammet PSPP har pågått sedan 2015 som en av ECB:s åtgärder för att bekämpa eurokrisen. Systemet är helt ok, har EU-domstolen tidigare konstaterat.
Fast det tycker inte domarna i Bundesverfassungsgericht (BVG) – den tyska författningsdomstolen – i Karlsruhe.
Den tyska centralbanken Bundesbank måste nu inom tre månader sluta köpa obligationerna, om inte ECB kan bevisa att köpen är nödvändiga.
"Bundesbank kan inte längre delta i implementerandet och utförandet av ECB:s beslut i frågan, om inte ECB:s styrande råd tar ett nytt beslut som visar att (stödköpsprogrammet) PSPP inte är oproportionerligt när det gäller de ekonomiska och finansiella effekterna", heter det i domarnas utslag.
Kan fortsätta?
Fallet har väckts av en grupp forskare som anser att stödköpet i praktiken är ett sätt att direktfinansiera regeringar i strid mot EU:s grundläggande fördrag.
Så långt går dock inte domstolen i Karlsruhe. Och diverse analytiker räknar inte heller med att ECB ska ha några större problem att bevisa det som domstolen vill om att fördelarna är betydligt större än kostnaderna.
– Med sin armada av specialister kommer det att bli lätt för ECB att genomföra en sådan kontroll. ECB:s obligationsköp kommer att fortsätta. Dagens beslut förändrar inte det, säger Jörg Krämer på tyska Commerzbank till nyhetsbyrån Reuters.
Slag mot domstol
Beslutet kan ändå få rejäla konsekvenser. Det tyska utslaget är en ordentlig skrapa mot EU-domstolens tidigare godkännande av PSPP. Det ger vind i seglen för exempelvis Polen och Ungern som båda varit starkt kritiska mot flera domstolsutslag på senare år.
"Det farligaste i BVG:s beslut är ifrågasättandet av EU-domstolen i ett läge när auktoritära regeringar försöker slå ner på EU-rättens företräde. Om de (BVG) kan göra det så kan alla göra det", skriver juridikprofessorn Matthias Goldmann vid Goethe-universitetet i Frankfurt på Twitter.