– Vi har under en längre tid sett att barn och ungas bilder, som kanske från början var tagna i en frivillig situation, sprids på nätet. Så fort de sprids utan samtycke från barnet och bortom barnets kontroll är det ett problem som kan göra att barnet mår dåligt, säger Isabella Kim, jurist vid barnrättsorganisationen Ecpat, som har startat en tjänst som ska hjälpa barn med bilderna.
Till Ecpat Hotline, dit allmänheten anonymt kan anmäla misstänkt barnsexhandel, sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn, kommer varje dag nakenbilder på barn och unga spritts på nätet.
– Behovet av att få bort kränkande nakenbilder är jättestort. Mycket kan man göra själv, och därför har vi tagit fram en plattformsguide som visar vad barnet kan göra på egen hand för att få bort bilder genom att kontakta plattformar och hantera sekretessinställningar, säger Isabella Kim.
Inga garantier
Men Ecpat kan också hjälpa till. När organisationen får ett uppdrag att ta ner en nakenbild eller en film från nätet börjar man med att undersöka var den spridits, vilket barnet ibland vet.
– Då kan vi kontakta de plattformar där den är spridd. Men man kan inte säga att den tas bort för alltid, riktigt så fungerar det inte. Det kan vara så att det finns personer som har hunnit ladda ner den och sedan lagt upp den på en annan plattform.
Men då har Ecpat ett kanadensiskt verktyg, Arachnid, som kan hitta bilden/filmen om den dyker upp på andra plattformar.
– När verktyget letat upp bilden skickas en ny begäran om att den illegala bilden ska tas bort. Den letar även på darknet, säger Isabella Kim.
Hon beskriver verktyget som effektivt, men konstaterar att Ecpat aldrig kan garantera att den nedtagna bilden eller filmen är borta från nätet för alltid.
– Jag önskar att det fanns en sådan lösning. Det gör det inte, men vi kan försvåra och motverka spridning, säger hon.
Peter Eriksson, kriminalinspektör vid Stockholms barnpornografigrupp, delar hennes uppfattning.
– Det är bra att de försöker hjälpa barn och unga att få bort bilder från nätet. Men de kan aldrig garantera att bilderna inte dyker upp igen. Även om en bild tas bort behöver den bara ändras lite grann för att den ska kunna fortsätta spridas, säger han.
Vuxna förövare
I sitt arbete med att utreda brott där barn blivit sexuellt utnyttjade ser han avigsidorna med att barn och unga tar och skickar nakenbilder på sig själva. Även om bilderna ursprungligen togs frivilligt och skickades till en partner eller en nära vän ser polisen gång på gång exempel på att vuxna personer använder bilder som fått spridning på nätet i utpressningssyfte.
– Alla borde veta att det är dåligt att skicka nakenbilder till någon som man inte varit ihop med så länge. Men ungdomar tänker inte alltid på konsekvenserna, om man är 15–16 år kan man inte inte överblicka vad som kan hända om en bild sprids på nätet, säger Peter Eriksson.
Han berättat att det inte är ovanligt att vuxna tar kontakt med unga med ett sexuellt syfte när de kommit över en nakenbild, som spridits på nätet, och använder bilden som påtryckningsmedel för att förmå tjejen eller killen att skicka fler bilder eller utföra sexuella handlingar framför kameran.
Ecpat har i en undersökning, som 6 500 personer svarat på, tagit reda på barn och ungas inställning till att dela nakenbilder och filmer på nätet. De flesta barn som svarat tycker att det kan vara positivt att dela en nakenbild eller ”byta bilder” med en annan ung – så länge båda är med på det.
Att vuxna skickar nakenbilder till barn tycker ingen är okej. Ändå har många barn erfarenhet av just det.